Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Belçika’da Tüketici Güveni Eylül Ayında Hızlı Geriledi

Belçika’da Eylül ayında 16 puan azalan tüketici güven endeksi, son 37 yılın en düşük seviyesine gerilemiştir. Tüketici güven endeksi, daha önce koronavirüs pandemisi ile mücadele kapsamında kısıtlamaların başladığı 2020 Nisan ayında ve Ukrayna'da savaşın başladığı 2022 Mart ayında 17 puan gerilemişti.

Belçika Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, kış ayları yaklaşırken enerji fiyatlarındaki süregelen artış, yüksek enflasyon ve Ukrayna’daki savaşın doğurduğu jeopolitik durumun tüketicilerin beklentileri üzerinde ağır baskı oluşturduğu belirtilmektedir.

Tüketicilerin gelecek on iki aylık dönem için beklentilerindeki bozulma endeksin tüm bileşenlerinde gözlenmiştir. En büyük karamsarlığın Belçika'daki genel ekonomik duruma ilişkin olduğu görülmektedir. Göstergenin bu bileşeni şimdiye kadarki en düşük seviyesine gerilemiştir. İşgücü piyasasına ilişkin tahminler de olumsuzdur. Diğer taraftan, hanehalkları mali durumlarının kötüye gideceğini ve daha az tasarruf edebileceklerini öngörmektedir.