Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan’da Hükümet Enerji Sübvansiyonlarını Genişletti

Yunanistan Enerji Bakanı Kostas Skrekas yaptığı açıklamada, Hükümetin hanehalkını ve işletmeleri kış öncesi yükselen enerji fiyatlarının etkisinden korumak için Ekim ayında 1,1 milyar Euro daha elektrik faturası sübvansiyonu verileceğini bildirmiştir.

Hükümet, geçen yıl Eylül ayından bu yana hanehalkına, işletmelere ve çiftçilere elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyebilmeleri için 9 milyar Euro’nun üzerinde enerji sübvansiyonu ve diğer tedbirleri sağlamıştır.  

Enerji Bakanı, elektrik faturaları için Ekim ayından itibaren uygulanacak üç destek paketini şöyle duyurmuştur:

Hanehalkı için, aylık toplam tüketimi 500 kwh'e kadar olan (ki Yunan hane halkının çoğunluğudur) elektrik tüketimlerinde, faturalardaki artışın %90’ını kapsayacak şekilde her megawatt saat başına 436 Euro sübvansiyon sağlanacaktır.  

Aylık 501-1.001 kwh arasında tüketimi olanlar ve 1.001 kwh tüketimi aşanlar için ise; sübvansiyonlar artışın %70-80’ini karşılayacaktır.

Günlük enerji tüketiminden geçen yıla göre %15 tasarruf eden tüketicilere ise; her wegawatt saat başına 50 Euro ek destek verilecektir.

2000 kwh’den fazla tüketimi olan işletmeler için sübvansiyon rakamı megawatt saat başına 398 Euro, çiftçiler için ise 436 Euro’ya erişecektir.

Ayrıca, doğalgaz dağıtım şirketi DESFA, Ekim ayında 700 bin hanehalkı için aylık fatura artışının %50’sini karşılayacak şekilde, megawatt saat başına 90 Euro’luk sübvansiyon sağlanacağını açıklamıştır.