Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

EBRD ve ADB, Zarafshan Rüzgar Çiftliği İçin Finansman Sağlayacak

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Asya Kalkınma Bankası (ADB), Navoi vilayetinin Tamdy bölgesinde 500 megavatlık bir rüzgar çiftliği geliştirmek, inşa etmek ve işletmek için bir proje için kredi fonlarının tahsis edildiğini duyurdu. Abu Dabi hükümetine (BAE) ait olan Abu Dabi Future Energy Company'nin (Masdar) bir yan kuruluşu olan yabancı yatırımlı bir girişim olan Shamol Zarafshan Energy'ye fon sağlanacak.

EBRD finansman paketi, 42 milyon ABD Doları tutarında A ana kredisi, Hollanda Kurumsal Kalkınma Bankası'ndan (FMO) 10 milyon ABD Doları tutarında B kategorisi kredisinin bir parçası ve Özbekistan için bir yenilik olan inşaat sırasında KDV için 22 milyon ABD$'lık Masdar garantili döner kredi hattı dahil olmak üzere 74 milyon ABD$'dır.

ADB kredisi 52 milyon dolar olup, bunun altında banka yine Hollanda FMO'dan B kategorisi kredisi şeklinde 10 milyon dolarlık bir dilim toplamıştır. Buna ek olarak, ADB, devlete ait operatör olan Özbekistan Ulusal Elektrik Şebekeleri'nin kredi riskini azaltmak için 19,5 milyon dolarlık bir devlet kısmi kredi garantisi imzaladı.

Projeye paralel krediler Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA), Fransız Natixis Bankası ve First Abu Dhabi Bank (FAB) ve Etihad Credit Insurance'ın (ECI) sigorta teminatı ile sağlanacak.

Orta Asya'da ilk kez bir proje, kuşları rüzgar türbinlerinin çarpmasından korumaya yardımcı olacak bir yenilik kullanacak. Bu, gerektiğinde türbinleri kapatmak için yapay zekaya sahip bir havadan HRSC kamera sistemi olan Identiflight teknolojisinin kullanılmasıyla mümkün olacak. Sistem, türbinlere çarpma riski olan kuşları takip edip tespit edebiliyor ve otomatik kapanmalarını tetikleyebiliyor.

Tesis, her biri 4,5 MW kapasiteli 111 rüzgar türbininden oluşacak. Yılda 1.599 GWh enerji üretecek ve yılda 890.000 tondan fazla karbondioksit emisyonunu önleyecektir. Shamol Zarafshan Energy, enerjisini 25 yıllık bir elektrik satın alma anlaşması kapsamında Özbekistan Ulusal Elektrik Şebekelerine tedarik edecek. (Gazeta.uz)