Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avrupa Hidrojen Yatırım Projeleri için 5,2 Milyar Avro Destek

Hidrojen altyapısının geliştirilmesi için Avrupa Komisyonu tarafından onaylayan 5,2 milyar Avroluk devlet yardımının, IPCEI finansmanı (Important Projects of Common European Interest/Ortak Avrupa Çıkarlarına Yönelik Önemli Projeler) çerçevesinde verildiği, "IPCEI Hy2Use" altında, on üç üye ülkede 29 şirketin katıldığı toplam 35 projenin yer aldığı belirtilmektedir. Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, İspanya ve İsveç'te gerçekleştirilecek projeler kapsamında özel sektör tarafından da 7 milyar Avroluk bir yatırım öngörülmektedir. 

Hy2Use projeleri, toplam kapasitesi 3.500 MW olan büyük elektrolizörlerin yanı sıra hidrojenin üretimi, depolanması ve taşınması için altyapılar ve çelik, çimento ve cam gibi sektörlerde hidrojenin endüstriyel süreçlere entegrasyonu için teknolojilerin geliştirilmesi olmak üzere iki ana alanda desteklemektedir. İlk elektrolizörlerin 2024 ile 2026 arasında devreye alınması, projenin genelinin ise 2036 yılında tamamlanması planlanmaktadır.  

Belçikalı enerji şirketi Engie-Belçika, doğal gaz dağıtım şirketi Fluxys ve Carmeuse şirketinin iştiraki TECforLime firması da hidrojen altyapısı ve sanayide hidrojen uygulamaları projelerinde yer almaktadır.

Hy2Use hidrojen değer zincirleri oluşturmak için Komisyon tarafından onaylanan ikinci büyük IPCEI finansman paketidir. Temmuz ayında AB Komisyonu Belçika’nın da içinde yer aldığı 15 ülkede IPCEI Hy2Tech projelerine 5,4 milyar Avro desteği onaylamıştı. 35 şirketin katıldığı 41 Hy2Tech projesi arasında Cummimns-Belçika ve John Cockerill firmalarının elektroliz kapasitesinin geliştirilmesine dönük projeleri de bulunmaktadır.