Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Alman Hükümeti Gaz İthalatçısı Uniper Firmasını Kamulaştırdı

Almanya’nın en büyük doğal gaz ithalatçısı olarak bilinen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından “Alman enerji arzının merkezi” olarak nitelendirilen Uniper firması, 30 milyar Avro karşılığında Alman Federal Hükümeti tarafından satın alınmıştır. Ekonomistlerin açıklamalarına göre, Uniper firmasının ülkenin gaz tedariki açısından büyük önem arz etmesi ve güncel koşullardan dolayı zarara uğramış olması sebebiyle, hükümetin attığı bu adım zorunludur. Ancak, devir süreci ve sonrasında da masrafların devamının gelebileceği tahmin edilmektedir.

Birçok belediye, endüstri alanında faaliyet gösteren şirket ve milyonlarca tüketici Uniper firmasından gaz satın almakta olup firma düşük maliyetler nedeniyle uzun süredir Rus gazına bağımlı kalmıştı. Güncel gelişmeler ve Rusya’nın gazı kesmesi neticesinde firma, spot piyasadan daha pahalı gaz satın almak durumunda kalmıştır. Unifer firmasının günlük 100 milyon Avro civarında zarara uğradığı belirtilmekte olup, firmanın ana kuruluşu olan Finli Fortum firmasının açıkladığı verilere göre şu ana kadar toplam zarar yaklaşık 8,5 milyar Avro düzeyindedir.

Alman Federal Hükümetin aldığı karar uyarınca söz konusu borçlar Alman devleti tarafından devir alınmaktadır. Bu kapsamda hükümet, 8 milyar Avro değerinde bir sermaye artırımı yapmayı hedeflemektedir. Bunun karşılığında hükümetin tanesi 1,70 Avro’dan yeni hisseler satın alabilmesi de öngörülmektedir. Buna ek olarak, devlet daha önce Finli enerji tedarikçisi Fortum'a ait olan %78'lik hissenin tamamını devralmak istediğini açıklamış olup bu işlem için 0,48 milyar Avro daha ödeneceği de belirtilmektedir.