Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Norveç Varlık Fonu 2022 yılının ilk yarısı için rekor zarar açıkladı

Norveç Varlık Fonu, 2022 yılının ilk altı aylık dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Fon 2022’nin ilk yarısında, 1.680 milyar Norveç Kronu (156,7 milyar Dolar)* kaybederek, oransal olarak %14.4 zarar etti. Bu verilere göre, Norveç Varlık Fonu, 26 yıllık tarihinin altı aylık finansal durumları içinde en yüksek zararını açıklamış oldu.

Varlık Fonu’nun öz sermaye yatırımlarındaki kaybı %17, sabit getirili yatırımlarındaki kaybı %9.3, yenilenebilir enerji altyapısı yatırımlarındaki kaybı ise %13.3 oldu. Bu itibarla, yılın altıncı ayı sonu itibarıyla fonun toplam değeri 11.657 milyar Norveç Kronu (1,1 milyar Dolar)* seviyesinde gerçekleşti. Fonun %68.5'ini hisse senetleri, %28.3'ünü sabit gelirli yatırımlar, %3’ünü gayrimenkuller ve %0.1'ini yenilenebilir enerji altyapı yatırımları oluşturdu.

Fon’un Yatırım Yönetimi Başkanı Nicolai Tangen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Fon’un piyasaların artan kredi faiz oranları, yüksek enflasyon ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kötü yönde etkilendiğini de hatırlatarak, yaptığı açıklamada "Öz sermaye yatırımları  %17'ye varan düşüş yaşadı, özellikle teknoloji hisseleri %28'lik kayıpla oldukça kötü bir performans gösterdi." dedi.  Yılın ilk yarısında enerji sektörünün %13 getiri sağladığına da dikkat çeken Tangen, bunun petrol, doğal gaz ve rafine ürünlerdeki fiyat artışlarından kaynaklandığını ekledi.

Norveç Varlık Fonu, 1996 yılından itibaren ülkenin petrol ve doğal gaz üretiminin getirisiyle yabancı ülkelerin hisse senetleri, tahvil ve emlak piyasalarına yatırım yapmaktadır. Norveç dışında 70 ülke ve 9 bin 338 firmada yatırımı bulunan Fon, dünya borsalarındaki hisselerin %1.3'ünü elinde tutmaktadır. Fon’un son yıllarda rüzgar enerjisine yaptığı büyük yatırımlar sonrasında, bu süreçte negatif getiri görmeyen tek alan enerji sektörü olmuştur. Norveç hükümeti, Fon gelirlerinin çok az bölümünü kullanmakta; geriye kalan büyük kısım ise gelecek nesiller için biriktirilmektedir.

*26.09.2022 döviz kuru ile hesaplanmıştır.

 

Kaynak

https://www.nbim.no/en/the-fund/news-list/2022/negative-returns-in-the-first-half-of-the-year/