Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Ian Kasırgası

Ian Kasırgası'nın Küba’nın tütün yetiştirme merkezi olan Pınar Del Rio bölgesine 27 Eylül’de ulaşıp ciddi hasar vermesinin ardından, Kasırganın Meksika körfezinde kategori 4 şiddetine ulaşması beklenmektedir. 

Ian Kasırgası nedeni ile ABD'nin Florida eyaletinde olağanüstü hal edilmiş olup, Florida’nın batı kıyısında yer alan Tampa bölgesine 28 Eylül 2022 tarihinde gelmesi beklenen kasırganın kıyıya kategori 3 şiddetinde vurması öngörülmektedir (Kasırga kategorileri 1-5 skalasında değerlendirilmektedir). ABD Başkanı Sayın Biden’ın Florida için acil durum kararını onayladığı, Federal Acil Durum Yönetim Merkezine oluşabilecek hasarlara karşi hazırlıklı olunması yönünde talimat verdiği bilinmektedir. Ayrıca, Sayın Biden'ın bölgeye olan ziyaret gezisinin de ertelendiği açıklanmıştır. 

Florida Valisi Sayın Santis iki buçuk milyon insan için risklere karşı tahliye önlemi emrinin çıkarıldığını ifade ederken, Tampa ve çevresinde yaklaşık 250 binden fazla insan için tahliye işlemleri gerçekleştirilmektedir. Söz konusu kasırganın tüm hafta boyunca Florida eyaletinin genelinde havaalanında kapanmalara, uçak iptallerine neden olacağı bilinmektedir. Tampa bölgesinde bu hafta gerçekleşmesi planlana ve ülkemizden de katılım beklenen IBEX fuarı iptal edilmiştir. 

ABD açıklarındaki petrol üretim tesislerinin yakından takip edildiği, petrol üretim şirketlerinin kasırgaya göre üretimlerinde düşüşler yaşanabileceği beklentisi dillendirilmektedir.

NASA, Florida'nın Cape Canaveral bölgesinde bulunan Kennedy Uzay Üssü'nün, Ian Kasırgası'ndan etkilenme olasılığı nedeniyle Artemis programı için kullanılan uzay aracını ve fırlatma rampasındaki roketi hangarlara çekeceğini duyurmuştur. 

Florida eyaletinin batı kısmını şiddetli etkiyecek kasırganın, eyaletin diğer bölgelerinde sel, şiddetli rüzgarlara neden olacak olması nedeni ile insanların evlerde kalması telkin edilmekte, elektrik, su kesintileri ve gıdaya erişimde zorluklar yaşanabilecek olması nedeni ile hazırlıklar yapılması tavsiye edilmektedir. 

Florida eylaeti sonrasında, Ian Kasırgasının şiddetini düşürerek 29 Eylül sonrasında Georgia ve Güney Karolina bölgesine ilerlemesi öngörülmektedir.

Saygılarımla arz ederim. 

 

.