Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Gürcistan - Rusya Sınır Geçiş Noktasında Yaşanan Yoğunluk

Rusya kaynaklı siyasi gelişmelerin etkisiyle Gürcistan – Rusya arasındaki tek sınır geçiş noktası olan Kazbegi/Lars Sınır Kapısında ve tampon bölgede yığılmalarda son günlerde artış yaşanmaktadır. Bu dönemde Lars üzerinden gerçekleşen sivil geçişlerdeki artış, yük taşıtlarının Kazbegi/Lars geçiş noktasındaki işlemlerini yavaşlatmakta ve ilave gecikmeye neden olmaktadır.

Gürcistan Gümrük İdaresi tarafından; ülkedeki olağanüstü kargo trafiği nedeniyle özel çalışma moduna geçilerek gümrük kontrol noktalarına ilave personel takviye edildiği, 24 saat esasıyla çalışıldığı, Lars geçiş noktasında Rusya tarafının TIR kabul süreçlerinde yavaşlık bulunduğu, TIR’ların hedef ülkelere ulaşmasını teminen diğer komşu ülkelerle gerekli koordinasyonun sağlandığı ve alternatif gümrük kontrol noktalarının değerlendirildiği duyurulmuştur.

Güzergah boyunca Gürcü devriye polisince Gümrük İdaresiyle koordineli biçimde TIR kuyrukları organize edilmeye çalışılmaktadır. Bu çerçevede Rusya’ya yönelen taşıtların geçici süreliğine farklı kapılara yönlendirilmesi, yol boyunca çeşitli noktalarda TIR’ların bekletilmesi gibi muhtelif tedbirler uygulanabilmektedir.

Gürcistan üzerinden yük taşımacılığı yapan sürücülerimiz ve firmalarımızın Rusya yönündeki yığılma nedeniyle güzergah boyunca çeşitli noktalarda uzun süreli beklemeler yaşandığı ve farklı kapılara zorunlu yönlendirilebilecekleri hususunu dikkate alarak planlama yapmaları gerekmektedir.

 

https://rs.ge/NewsArchive?newsId=786

https://www.interpressnews.ge/ka/article/728025-vaxtang-gomelauri-rusetis-mokalakeebi-qoveltvis-shemodiodnen-da-dges-davketot-albatoba-aris-rom-kriminali-gaizardos-sheizleba-arc-gaizardos