Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

S&P, Polonya'nın 2022 İçin GSYİH Büyüme Tahminini Düşürdü

Derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Polonya'nın 2022'deki ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,5'ten yüzde 4’e düşürdü.

Aynı zamanda şirket, Çarşamba günü yayınlanan bir raporda, S&P'nin Polonya'nın 2023 ekonomik büyümesine ilişkin tahminini yüzde 2,1'den yüzde 1,2'ye indirdiğini açıkladı.

 S&P, aşağı yönlü tahmin revizyonunun "Q2'de beklenenden daha büyük bir daralmayı, yüksek enflasyondan özel tüketimdeki etkisi, kötüleşen jeopolitik koşullar nedeniyle azalan güveni ve Polonya'nın en büyük ticaret ortağı olan avro bölgesinde beklenen gerilemeyi yansıtıyor" dedi.

Ancak Polonya'nın genişletici maliye politikası, Ukraynalı mülteci akını ve "çeşitli hükümet girişimlerinin (asgari ücret artışı gibi)" 2023'te iç tüketimi ve dolayısıyla büyümeyi desteklemesi muhtemel görünüyor" diye ekledi.

 S&P, enflasyon tahminlerini de 2022 için yüzde 13,3'e ve 2023 için yüzde 11,5 olarak açıkladı.

 S&P, yukarı yönlü revizyonun küresel enflasyonist baskıları ve son yüksek TÜFE okumalarını dikkate aldığını söyledi. Enerji arzı karışımında gaza daha az bağımlı olması nedeniyle "enerji fiyat şoklarına daha az maruz kalıyor". Aynı zamanda, çekirdek enflasyon okumaları, Polonya'daki mevcut yüksek enflasyonun beklenenden daha kalıcı olabileceğini gösteriyor.