Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Danimarka Hükümeti Enflasyon Komitesi Kuruyor

Danimarka'da geçtiğimiz Ağustos ayı itibariyle yıllıklandırılmış enflasyon yüzde 8,9 olarak gerçekleşmiş ve 1983 yılından bugüne en yüksek oran ortaya çıkmıştır. Dokuz aydır sürekli artış gösteren enflasyon karşısında Danimarka Hükümeti şu ana kadar kira artışlarının sınırlandırılması, vatandaşlara ısınma yardımı sağlanması ve emeklilere finansal destek verilmesini içeren tedbirleri kararlaştırmıştı. Ayrıca, Hükümet elektrik faturalarının taksitlendirilmesi, elektrik vergisinin düşürülmesi ve ailelere çocuk yardımının artırılması gibi tedbirler konusunda da mutabakat sağlamıştır. 

Son olarak, enflasyonun sebeplerinin, olası etkilerinin ve enflasyona karşı mücadele yöntemlerinin araştırılmasını teminen bir "Enflasyon Komitesi" kurulması kararlaştırılmıştır. Eski Merkez Bankası Direktörü Hugo Frey Jensen'in başkanlık edeceği Komitede önemli akademisyenler de yer alacaktır. Komitenin yapacağı çalışmaları 2022 yılı içerisinde Hükümete raporlaması gerekmektedir.

Komitenin görevleri şunlar olacaktır:

1. Enflasyonun sebeplerini ve yarattığı sorunları tespit etmek

2. Danimarka hanehalkının alım gücünün enflasyondan nasıl etkilendiği araştırmak ve açıklamak

3. Enflasyonun ne kadarının dışsal, ne kadarının içsel faktörlerden kaynaklandığı araştırmak

4. Enflasyonun gelecek yıllarda ne gibi gelişmelere sebep olabileceğini araştırmak

5. Yüksek enflasyonun olumsuz sonuçlarının -enflasyonu daha da artırmadan- nasıl ortadan kaldırılabileceğini araştırmak (özellikle en yoksul kesime yönelik tedbirler bağlamında)

6. Büyümeyi aşağı çekmeden ve işsizliği artırmadan enflasyonun nasıl düşürülebileceğini araştırmak ve somut öneriler getirmek