Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Google ve Yunanistan’ın Bulut Bilişimde İşbirliği

Bulut bilişim konusunda küresel bir güç olmayı hedefleyen Google tarafından, 29 Eylül 2022 Perşembe günü Atina'da gerçekleştirilen Google Cloud etkinliğinde Yunanistan'da bir bulut veri merkezi geliştirme yatırımı yapılacağı kamuoyuna ilan edilmiştir.

Tanıtım etkinliğinde konuşan Uluslararası Google Bulut Bilişim Birimi Başkanı Adaire Fox-Martin, bulut bölgesinin Google müşterileri için depolama ve bulut hizmetleri sağlayacağını ve kuruluşların verilerini daha iyi kullanmasını, düşük gecikme süresini iyileştirmeye yardımcı olacağını ve kullanıcıların siber güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağını ifade etmiştir.

Adı geçen etkinliğe katılan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, anlaşmanın 2030 yılına kadar yaklaşık 20.000 yeni istihdam yaratmasını ve Yunanistan ekonomisine yaklaşık 2,2 milyar € katkıda bulunmasını beklediğini söylemiştir.

Google'ın söz konusu yatırımı, Microsoft ve Amazon'un veri merkezleri ve bulut bilişim teknolojisindeki benzer bir yol izlemektedir. Bu yatırım, proje tamamlandığında Yunanistan'ın Kuzey Amerika dışında dünyanın en büyük üç çokuluslu bulut hizmeti şirketine ev sahipliği yapan az sayıdaki ülkesinden biri olacağı anlamına gelmektedir. Bu da Yunanistan merkezli işletmeler için yeni fırsatlar yaratmanın yanı sıra ülke ekonomisini çeşitlendirmeye ve geleceğe hazır hale getirmeye yardımcı olacaktır.