Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Türkmenistan'da Yeni Petrol ve Gübre Fabrikaları İnşa Edilecek

Türkmenistan Milli Konsey Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, geçtiğimiz hafta salı günü Japonya’nın ileri gelen şirketlerinin yöneticileriyle yaptığı görüşmede Türkmenistan'da petrol ve gübre ürünleri üretimi için yeni fabrikaların inşa edilmesiyle ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Toplantı, Gurbanguli Berdimuhamedov'un 25 Eylül - 1 Ekim tarihleri ​​arasında Japonya'ya yaptığı iş ziyareti kapsamında gerçekleştirildi.

Toplantıya Japon Kawasaki Heavy Industries Ltd., Komatsu Ltd., ITOCHU, Mitsubishi, Sumitomo, Marubeni, Sojitz, JGC şirketlerinin yöneticileri, Türkmenistan-Japonya Ekonomik İşbirliği Komitesi'nin Japonya Eşbaşkanı, Çalık Holding Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Rönesans Holding  Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı katıldı. İlgili haber, Türkmenistan resmi medyası tarafından pazar günü bildirildi.

Türkmenistan Milli Konsey Halk Meclisi Başkanı’nın belirttiği gibi, sadece son dört yılda Garabogaz’daki amonyak ve üre üretimi gerçekleştiren doğalgaz ve kimya kompleksi, Gıyanlı Polimer Fabrikası, Ovadandepe’deki doğalgazdan benzin üretim fabrikası ve Lebap vilayetinin Çärcev ilçesindeki doğalgaz türbinli elektrik santrali gibi büyük ölçekli endüstri projeleri, Japonya şirketlerinin katılımlarıyla devreye alındı.

Toplantıda yatırım faaliyetlerinin güçlendirilmesi, işbirliği alanlarının arttırılması ve karşılıklı ilgi alanlarında ilişkilerin daha da etkinleştirilmesine yönelik görüş alışverişi yapıldı. Türkmenistan’daki mevcut sanayi tesislerinin ikinci etabının yapılmasına ilişkin kararlar değerlendirildi. Bu tesisler arasında Owadandepe’de yıllık 600 bin ton kapasiteli doğalgazdan benzin üretim tesislerinin inşa edilmesi, Türkmenabat’ta yıllık 300 bin ton kapasiteli fosforlu gübre tesisi inşaati, ayrıca Türkmenistanlı ve Japonyalı girişimcilerin ortaklığında yıllık 640 bin ton kapasiteli üre ve 400 bin ton kapasiteli amonyak tesisinin inşa edilmesi planlanıyor.

Bu konuda anlaşma sağlanmasına ilişkin konuların Türkmenistan-Japonya Ekonomik İşbirliği Komitesi'nin 14. Toplantısı’nda görüşüleceği kaydedildi.

Japonya’nın büyük şirketlerinin yöneticileri, Gurbanguli Berdimuhamedov’a toplantıya zaman ayırdığı için minnettarlıklarını dile getirerek, ileri sürdüğü tüm başlangıçları desteklediklerini, ilgili alanlarda işbirliği kurulması için gerekli görüşmeleri yapmaya hazır olduklarını ifade ettiler.

Halihazırda Türkmenistan’da Japon şirketlerinin katılımları ile toplam maliyetleri 11 milyar ABD dolarının üzerinde, yaklaşık 230 milyon avro ve 17 milyar Japon Yeni tutarında 38 yatırım projesi tescil edildi.