Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Rusya Federasyonu, Ekim Ayında Moldova’ya Doğalgaz Sevkini % 30 Azaltmıştır

Moldova Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Andrey Spînu, yaptığı açıklamada, Gazprom’un Moldova’ya yaptığı doğalgaz sevkini % 30 azalttığını, ihtiyaç duyulan günlük 8,06 milyon metreküp yerine 5,7 milyon metreküp doğalgaz sevk ettiğini açıklamıştır.

Bakan Spînu, bu bağlamda doğalgaz sevkinin % 30 sınırlandırıldığı geçen yılın Ekim ayındaki durumun tekrarlandığı; öte yandan bu sene uyulması gereken bir sözleşmenin olduğunu; Moldova tarafının yükümlülüklerini hep yerine getireceğini ifade ettiğini ve karşı taraftan da aynısını beklediğini ifade etmiştir.

Gazprom’la imzalanan sözleşmeye göre, Ekim ayında, 80 milyon metreküp (günlük 2,58 milyon metreküp) Dniyester sağ kıyısındaki tüketicilere ve 170 milyon metreküp (günlük 5,48 milyon metreküp), Uluslararası Enerji Sistemi dahil, Dniyester sol kıyısındaki tüketicilere olmak üzere, Moldova’ya toplam 250 milyon metreküp doğalgaz sevk edilmesi gerekmekteydi.

Bakan Spînu, eksik kalan doğalgaz hacminin Moldovagaz’ın yapacağı günlük alımlarla sağlanacağını, bu bağlamda Gazprom’a gerekli girişimlerde bulunulduğunu bildirmiştir.

Diğer taraftan, Gazprom, 1 Ekim’de yaptığı açıklamada, sevk edilecek doğalgaz hacminin Ukrayna’nın Sohranovca doğalgaz ölçüm istasyonu üzerinden gaz almaya reddetmesinden kaynaklandığını belirterek, Moldova tarafı yüzünden daha önceki yıllarda tedarik edilen gaza ilişkin borçların ödenmesi konusunda henüz bir anlaşmanın imzalanmadığını; Bu nedenle Gazpromun, mevcut sözleşmeyi dilediği zaman feshetme hakkına sahip olduğunu bildirmiştir.