Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: Diğer Otoyol Bölümlerinin İnşaatı Uygulanabilir

Bir fizibilite çalışmasına göre, Bar-Boljare otoyolunun kalan dört bölümünün inşası uygulanabilir ve kârlıdır, ancak olumlu görünüm, trafik ve maliyetler dahil olmak üzere belirli parametrelerden etkilenebilir.

Bugün Hilton otelinde sunumu yapılan maliyet-fayda analizi ile Bar-Boljare otoyolunun fizibilite çalışması, Avrupa İmar Bankası ile Batı Balkanlar Yatırım Çerçevesi çerçevesinde Avrupa Komisyonu desteğiyle finanse edildi. 

Geliştirmeden sorumlu ekibin lideri olan araştırmayı sunan Pepi Dimopoulou, farklı olgunluk seviyelerine sahip beş farklı otoyol kesiminin düşünüldüğünü söyledi.

Bunlar: Djurmani-Farmaci, Farmaci-Smokovac, Smokovac-Matesevo, Matesevo-Andrijevica ve Andrijevica-Boljare.

Dimopoulou, "Smokovac-Matesevo bölümü tamamlandı, ortadakinden önceki ve sonraki bölümler ise ön aşamada" dedi.

Çalışmanın sonuçlarına göre, maliyetler ve trafik gibi belirli parametreler çalışmanın olumlu bulgularını etkileyebilir.

"Bu nedenle, bu parametrelerde önemli değişiklikler olduğunda çalışmanın güncellenmesi önerildi. Dimopoulou, tasarım aşamasından sonra inşaat maliyetlerinin çok daha ayrıntılı olabileceğini belirtmek önemlidir” dedi.

Bu projenin faydaları olarak, ulaştırma ve turizm sektörlerinin geliştirilmesinden, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bağlanabilirliğin iyileştirilmesinden ve intermodal taşımacılığın iyileştirilmesinden bahsetti.

Sermaye Yatırımları Bakanı Ervin Ibrahimovic, Bakanlığın otoyol tasarımının geliştirilmesi için hibe başvurusunda bulunduğunu hatırlattı.

İbrahimoviç, "Yıl sonuna kadar olumlu bir sonuç alacağımız ve 2024 veya 2025 gibi erken bir tarihte işlerin teslimi için bir ihalenin açılacağı konusunda iyimseriz" diyen İbrahimoviç, fizibilite çalışmasının bulgularının dikkatle düşünülmelidir. Bar-Boljare otoyolunun, diğer bölümlerinin inşasıyla güçlendirilecek olan uluslararası projenin olumlu bir örneği olarak zaten kabul edildiğini ve Avrupa Komisyonu'nun bu projenin uygulanmasında kilit bir stratejik ortak olarak görüldüğünü de sözlerine ekledi. 

Kaynak: Karada Haber Ajansı (MINA)