Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Dünya Bankası, Moldova'nın Temel Göstergelerinin Tahminini Kötüleştirmiştir

Dünya Bankası’nın 05 Ekim 2022 tarihinde yayımladığı güncelleştirilmiş Bölgesel Ekonomik Beklentiler raporuna göre, Moldova ekonomisine ciddi olumsuz etki yaratan Ukrayna’daki savaş ve bu sene yaşanan kuraklık dikkate alındığında, Moldova GSYİH’sının Nisan ayında beklenen % 0,4 yerine, % 0,7 oranında küçüleceğinin tahmin edildiği görülmektedir.

Dünya Bankası, söz konusu gelişmeleri dış ticarette yaşanan aksaklıklar, yabancı sermaye girişinde azalma ve tüketimi ile özel yatımları önemli ölçüde etkileyen yüksek enflasyon ile açıklamaktadır. Daha sonra, Ukrayna’daki savaşın sona erdiği takdirde, Moldova ekonomisi yavaş yavaş toparlanmaya başlayacaktır. Böylelikle, GSYİH’nın 2023 yılında % 2,6 oranında, 2024 yılında ise % 4,2 oranında büyümesi öngörülmektedir.

Enflasyon ile ilgili olarak, Dünya Bankasının yeni beklentilerine göre, enflasyon oranı bu yıl % 30,1, 2023 yılında % 12,5 ve 2024 yılında % 6,2 olarak gerçekleşecektir. Daha önceki beklentilere göre enflasyon oranı sırasıyla % 18,1, % 6,2 ve % 4,6 olarak tahmin edilmekteydi.

Bütçe açığı, merkezi yönetimin vatandaşları fiyat artışlarına karşı korumak, mültecilere destek sağlamak, ayrıca yatırımları ve reform ajandasını sürdürmek zorunda olduğu için, 2022 yılında GSYİH’nın % 5,9’una çıkacak ve COVİD-19 pandemisinin öncesine göre daha yüksek olacaktır. Bu bağlamda, kamu borcunun artması, ancak orta vadede GSYİH’nın % 40’ının biraz üzerinde istikrar kazanması beklenmektedir.

Dünya Bankasına göre, Moldova’nın savaşa yakın bir bölgede bulunması, ayrıca enerji veya doğalgaz fiyatları ve sevki ile ilgili belirsizlikler nedeniyle ekonomik daralma riskleri yüksek kalmaya devam etmektedir. Soğuk mevsim yaklaştıkça, enflasyonist baskı tüketici güvenini daha da zayıflatabilir ve kıtlık artabilir. Yüksek üretim maliyeti ve kuraklık koşulları verimi düşürebilir, bu da daha fazla enflasyonist baskıya ve ekonomik aktivitenin azalmasına yol açabilir.