Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Türkiye- Malezya Serbest Ticaret Anlaşması Revize Protokolün İmzalanması

Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet MUŞ ile Malezya Kıdemli Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Sayın Mohamed Azmin Ali tarafından 29 Eylül 2022 tarihinde, revize Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanmıştır.

1 Ağustos 2015 tarihinde yürürlüğe girmiş olan söz konusu STA böylece, mal ticaretinin yanı sıra, hizmet ticareti ve yatırım konularını da içerecek şekilde genişletilmiş bulunmaktadır. Böylelikle her iki ülkenin yatırımcıları ve hizmet sunucuları çok daha öngörülebilir ve şeffaf bir ticaret ortamında faaliyet gösterme imkânı bulacaktır.

Öte yandan, Sayın Bakanlar başkanlığında aynı tarihte Türkiye-Malezya STA’sı kapsamında tesis edilmiş olan Türkiye-Malezya Ortak Ekonomi ve Ticaret Konseyi’nin ilk toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda, Türkiye-Malezya STA’sının değerlendirilmesi, menşe kuralları ve sonradan ispat süreçleri, helal sektöründe işbirliği, yarı iletken üretimi konusunda işbirliği, Malezya tarafından ülkemiz menşeli inşaat demiri ithalatında uygulanan anti-damping önlemi, ülkemizce başlatılmış olan Uzak Ülkeler Stratejisi, iki ülke Merkez Bankalarınca müzakere edilen Swap Anlaşması gibi iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri ilgilendiren pek çok alanda teknik görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

Anılan toplantı sonucunda Sayın Bakanlar tarafından üzerinde anlaşılan hususları içeren bir Türkiye-Malezya Ortak Ekonomi ve Ticaret Konseyi Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.