Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan'da Enerji Krizine Çalışma Saati Değişikliği Önerisi

Yunanistan’da enerji krizine çözüm olarak Selanik ve Atina Tüccarlar Βirlikleri tarafından getirilen mağazaların çalışma saatlerinin düşürülmesi önerisi Hükümet tarafından kabul görmemiştir.

İlk olarak Selanik Tüccarlar Birliği tarafından; 10 Ekim'den itibaren çalışma saatlerinin azaltılması ve mağazaların sabah 10:00’da açılması, Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi günleri 16.00'da, Salı, Perşembe ve Cuma günleri ise saat 19.00’da kapatılması önerilmiştir.

Atina Tüccarlar Birliği ise; belli koşulların gerçekleşmesi şartıyla çalışma saatlerinin bir saat azaltılarak mağazaların kapanış saatinin akşam 21:00’den 20:00’ye çekilmesini önermiştir. Birliğin şartları ise;

  1. Korona süresinde süpermarketler karşısında yaşandığı üzere bir kez daha haksız rekabetle karşı karşıya kalınmaması, süpermarketler dahil tüm mağaza türlerinde bakanlık kararıyla yeni çalışma saatlerinin hayata geçirilmesi,
  2. Saatlerin azaltılmasının doğal olarak enerji tasarrufu ile sonuçlanacağı göz önüne alındığında, elektrik maliyetlerinin otomatik sübvansiyonu,
  3. Acil durum devam ettiği sürece, geçici sınırlı uygulama,
  4. Maaşlı işçilere ücretlerinde azalma olmaması için esnek çalışma imkanı.

Adı geçen Birlik yetkililerinin açıklamalarına, Kalkınma ve Yatırımlar Bakanı Adonis Georgiadis tarafından Yunanistan Teşebbüsler ve Perakende Satıcılar Derneği (SELPE), Yunanistan Ticaret ve Girişimcilik Konfederasyonu (ESEE), Tüketici Ürünleri Perakende Araştırma Enstitüsü (IELKA) ve büyük süpermarket zincirleri temsilcileriyle enflasyonun seyrine ilişkin yapılan toplantıda verilen cevapta, Hükümetin mağaza saatlerini düşürme gibi bir niyeti olmadığı ifade edilmiştir. Bakan açıklamasında, hem işgücü piyasası hem de mağazaların cirosu üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilecek böyle bir uygulamanın Hükümet tarafından tartışılmadığını vurgulamıştır. Bakan, ayrıca Birliklerin inisiyatifi ile başlatılan tartışmanın, yani resmi çalışma saatlerinin düzenlenmesinin sadece Kalkınma Bakanlığı’nın yetkisinde kanunla belirlenen milli bir konu olduğunu ifade etmiştir.

Yunanistan’da halen zincir mağazalar Pazartesi-Cuma günleri arasında 09:00 - 21:00 ve Cumartesi günleri 09:00 - 20:00 arasında açıktır. Lokal mağazalar ise; Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi günleri 09:00 - 15:00; Salı, Perşembe ve Cuma günleri 09:00 - 15:00 ve 17:00 - 21:00 arasında açıktır.

Alışveriş merkezleri; Pazartesi-Cuma günleri 09:00 - 21:00, Cumartesi günleri ise 09:00-20:00 saatleri arasında açıktır.

Süpermarketler; Pazartesi-Cuma günleri 08:00-21:00, Cumartesi günleri ise 08:00-20:00  saatleri arasında açıktır.

Perakende mağazalar, alışveriş merkezleri ve süpermarketler Pazar günleri kapalıdır (İndirim haftaları ve bayram haftaları öncesi istisna olmak üzere).