Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

AB, Polonya'da Lityum Pil Geri Dönüşümüne 70 Milyon Euro Destek Paketini Onayladi

Avrupa Komisyonu (AK), Polonya'nın güney bölgesi Silezya'da bir lityum iyon pil geri dönüşüm tesisinin geliştirilmesine yönelik multi milyon euroluk bir yatırımı onayladı.

 AK yaptığı basın açıklamasında, 2014-2020 dönemi için 70 milyon Euro  yatırımın Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu'ndan tahsis edileceğini açıkladı.

 Uyum ve Reformlardan Sorumlu Komisyon Üyesi Elisa Ferreira, AB fonlarının "pil sektörü için araştırma ve inovasyonu destekleyeceğini ve kullanılmış pillerden değerli ham maddelerin geri kazanılmasına olanak tanıyarak yeni ve çevre dostu geri dönüşüm teknolojilerinin geliştirilmesine yardımcı olacağını ve bunun "bölge genelinde bilimsel araştırma ve iş geliştirmeyi teşvik etmek" için önemli bir proje olduğunu söyledi.

AB yatırımı, bir Lityum pil ve oto katalizör geri dönüşüm tesisinin inşasına yardımcı olacak. Tesis inşa edildikten sonra, elektrikli araçlarda ve araba katalizörlerinde kullanılanlar gibi kullanılmış Li-ion pillerden stratejik ekonomik öneme sahip metallerin geri kazanılması üzerinde çalışacak. Ayrıca, AB katkısı, pillerin güvenli taşınması, tasnif edilmesi ve mekanik işlenmesinin geliştirilmesini destekleyecektir. Projenin en az 100 yeni doğrudan iş ve yaklaşık 300 dolaylı iş hacmi yaratması bekleniyor.