Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Dünya Bankası Polonya’nın Büyüme Beklentilerini Revize Etti

Dünya Bankası Polonya'nın GSYİH'sinin 2022'de yüzde 4,0'lık büyümenin ardından 2023'te yüzde 1,6 ve büyüme kaydedeceğini açıkladı.

 Banka Salı günü yayınlanan raporunda, "Polonya'nın ekonomik büyümesinin 2023'te başlangıçta beklenenden daha belirgin bir şekilde yavaşlaması bekleniyor, çünkü Ukrayna'da devam eden savaş Avrupa genelinde pandemi sonrası ekonomik toparlanma beklentilerini azalttı" şeklinde açıkladı.

 Banka, savaşın ticaret bozulmalarına, gıda ve yakıt piyasalarında şoklara yol açtığını, yüksek enflasyona neden olduğunu ve bunun sonucunda dünyadaki birçok merkez bankasının para politikasını sıkılaştırmasına neden olduğunu söyledi.

Dünya Bankası, çoğu Avrupa ve Orta Asya ülkesi için 2023 büyüme tahminlerini düşürerek, uzun süreli bir savaşın daha büyük ekonomik ve çevresel kayıplara neden olabileceği ve uluslararası ticaret ve yatırımları daha da bozabileceği için bu tahminlerin büyük belirsizliğe bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

 

S&P, POLONYA'NIN GÖRÜNÜMÜNÜ İSTİKRARLI A- OLARAK DOĞRULADI

 

Polonya'nın yabancı para cinsinden uzun vadeli notu, Cuma akşamı derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P) tarafından durağan görünümle A- seviyesinde teyit edildi.

 Kuruma göre, derecelendirme bir yandan Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan makroekonomik riskleri, diğer yandan ülkenin güçlü dış ve devlet bilançolarının sağladığı tamponları dengeliyor. Ajanstan yapılan açıklamada, Polonya'nın "rekabetçi ve çeşitlendirilmiş" ekonomisi ile güçlü dış ve kamu bilançolarının Ukrayna'daki savaşla ilgili riskleri ve şokları dengelemeye yardımcı olması bekleniyor.

 S&P, "Ukrayna'daki çatışmanın olumsuz etkisinin şu anda beklediğimizden daha şiddetli olması ve orta vadeli büyüme görünümünün çok daha zayıf olmasına yol açması halinde, Polonya'nın notları baskı altına girebilir. Polonya ile AB yetkilileri arasındaki sürekli siyasi gerilimlerin bir sonucu olarak AB'nin Polonya'ya yaptığı transferlerde önemli ve uzun süreli bir azalma olması durumunda, notlardaki aşağı yönlülük de gerçekleşebilir." Şeklinde açıklamalarda bulundu.

 Ajans, her iki senaryonun da daha gevşek harcama kontrolü ile birleştiğinde, daha uzun mali baskıya yol açabileceğine ve hükümet borcunu sürekli bir yukarı yöne çekeceğine inanıyor. Ancak S&P, "Çatışmanın etkileri azaldığında, Polonya güçlü ekonomik performansını sürdürürse ve hükümetin mali performansının şu anda öngördüğümüzden daha güçlü olduğunu kanıtlarsa" notun yükseltilebileceğini de sözlerine ekledi.

Kurum, 27 Eylül'de yayınladığı raporda, Polonya'nın ekonomik büyüme tahminini 2022'de yüzde 4,5'ten yüzde 4,’e, 2023'te yüzde 2,1'den yüzde 1,2'ye indirdi.

Enflasyon tahminleri ise sırasıyla 1,3 puan  artırıldı (ppt ) ve 1,5 puan ile 2022 için yüzde 13,3 ve 2023 için yüzde 11,5 olarak öngörüde bulundu.

S&P analistlerine göre, Polonya'daki enflasyon, 2024'te merkez bankası NBP tarafından belirlenen hedeften sapma aralığına yaklaşmalı. 2023'te genel devlet açığı GSYİH'nın yüzde 5,8'ine yaklaşacak. S&P, GSYİH'nın yüzde 5,8'i - 2020'deki pandemi hariç on yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesi. Açıkların 2024'ten itibaren kademeli olarak GSYİH'nın yüzde 3'üne düşmesini bekliyoruz" dedi.

Borç cephesinde, Ajans genel devlet borcunun 2022'de GSYİH'nın yüzde 47'sine ve 2023'te yüzde 48,7'ye yükselmesini ve ardından 2025'e kadar bu seviyede istikrar kazanmasını bekliyor.