Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

DB: Özbekistan'ın GSYİH Büyümesi 2022'de %5,3'e Yavaşlayacak

Dünya Bankası uzmanlarına göre Özbekistan'da GSYİH büyümesi 2022'de %5,3'e yavaşlayacak ve 2023'te %4,9'a ulaşacak. Rusya'ya yönelik yaptırımlarla bağlantılı lojistik (tedarik) alanındaki artan zorluklar özel tüketimin büyümesini yavaşlatacak.

Dünya Bankası, aynı zamanda, özel yatırım ve ihracatın istikrarlı bir şekilde büyümesinin beklendiğini ve Özbekistan'ın yüksek dünya emtia fiyatlarından (altın, bakır, doğal gaz) daha fazla yararlanmaya devam ettikçe ve işçi göçmenlerin para transferleri arttıkça cari ödemeler dengesinin iyileşeceğini belirtiyor. Doğrudan yabancı yatırımların 2022'de artması beklenmiyor ve ticaret açığı öncelikle devletin borçlanmasıyla karşılanacak.

Daha yüksek emtia ihracatı gelirleri ve yavaş kamu yatırım harcamaları, bütçe açığını 2021'de GSYİH'nın %6,2'sinden 2022'de %4,4'e düşürecektir. Ancak Dünya Bankası, hükümetin nüfusun sosyal korunmasına, sağlık hizmetlerine, eğitime ve altyapı geliştirmeye daha yüksek harcamalar yapması nedeniyle açığın, 2022 için planlanan bütçe rakamlarından %3 daha yüksek olacağını belirtiyor.

2023 için planlanan mali konsolidasyonun, artan gıda fiyatlarına yanıt olarak nüfus için hedeflenen sosyal korumanın artırılması ve Ukrayna'daki savaşın etkilerinin hafifletilmesi nedeniyle ertelenmesi bekleniyor. Ekonominin büyümesi ve nüfus için sosyal koruma programlarının genişletilmesi, ülkedeki yoksulluğu azaltmaya hizmet edecektir. Yoksulluğun 2023'te %14,5'e ve 2024'te %12,2'ye düşeceği tahmin ediliyor. Ancak, gelir seferberliği ve bütçe fonları harcamaları verimliliğinin artırılması ışığında kamu harcama konsolidasyonunun önümüzdeki yıllarda yeniden toparlanması bekleniyor.

Hükümetin kendi borçlanma kısıtlamalarına uymaya devam etmesi bekleniyor. Böylece 2024 yılı sonuna kadar kamu borcu ve toplam dış borç kademeli olarak GSYİH'nın %32'sine ve %55'ine düşecektir. (UzDaily.uz)