Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan'ın Mykonos Adasında Yatırım Kongresi

ABD’nin Silikon Vadisinden, Avrupa’dan ve İsrail’den başlıca teknoloji, akıllı araç uygulamaları, siber güvenlik, finans ve emlak piyasasından 85 üst düzey yöneticinin katıldığı “Girişimciyi Takip Et” konulu bir yatırım kongresi geçtiğimiz haftasonu Mykonos adasında gerçekleştirilmiştir.

Viva Yatırım Ortaklığı (VIP) tarafından gerçekleştirilen Kongre’ye başkanlık eden ve 2010 yılında İngiliz hükümetine ülkeye yatırımları güçlendirmek için tavsiyelerde bulunmak üzere seçilen 26 kişiden biri olan ABD’li iş insanı Dr. Julie Meyer, Kongre sırasında Yunanistan’a yatırım için ortamın uygun olduğu kanaatini dile getirmiştir. Bu kapsamda, Dr. Meyer tarafından VIP'in Yunanistan’da bir iştirakininin kurulduğu ve Kea adasında gayrimenkul sektöründe hizmet verdiği, Keanaissance platformu ile özellikle yüksek gelir sınıfından yatırımcıların adada gayrimenkul sektöründe yatırım yapmasının hedeflendiği belirtilmiştir.

Dr. Meyer’e göre; Yunan konut piyasası, gerek Yunanistan’ın büyüyen ekonomisi, gerek Şengen Bölgesi ülkelerinde serbest dolaşım imkanı sağlayan “altın vize” uygulaması nedeniyle güçlü talep çekmektedir.

Silikon Vadisi merkezli Startup Skycatch'ın kurucusu ve genel müdürü Christian Sanz’da, madencilik faaliyeti ve inşaat alanlarında Yunanistan'da varlık kazanmak istediklerini ifade etmiştir.

Mykonos adasındaki toplantıya katılan akıllı araç yönetimi için özel bir yazılım geliştiren İngiliz Odo Drive şirketi Genel Müdürü Rose Carmichael’de Yunan pazarı ile ilgilendiklerini belirtmiştir.

İsviçreli şarap üreticisi Amphora Wineris ise, uluslararası yüksek gelirli insanların buluşma noktası olduğunu ifade ettiği Yunanistan’da yatırım yapacağını duyurmuştur. 

Mykonos Kongresi'ne katılan uluslararası üne sahip Fransız mimar Jean-Pierre Heim ise, krizden çıkan Yunanistan'ın çok önemli büyüme beklentileri olduğunu, altyapıyı geliştirmeye yönelik çalışmalara rağmen önemli olanın sürdürülebilirlik olduğunu söylemiştir. Heim, örneğin marinacılık altyapısının yetersizliğine değinmiş, Patmos’a gelen bir yatın altyapı hizmeti için Atina’ya gitmemesi gerektiğini vurgulamıştır.