Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ Avrupa İşleri Bakanı Maroviç: AB Raporunda Biraz Daha Olumsuz Bir Ton Bekliyorum

Avrupa İşleri Bakanı (MEP) Jovana Maroviç, siyasi kriterler ve 23. faslın Avrupa Komisyonu'nun Karadağ hakkındaki raporunun önümüzdeki hafta en sorunlu kısmı olacağını söyledi.

Hükümet toplantısında Karadağ'ın AB'ye katılım sürecindeki faaliyetlerin uygulanmasına ilişkin bilgiler sunarak, Brüksel'de raporun ön sonuçlarını görme şansına sahip olduğunu söyledi.

“En sorunlu kısım siyasi kriterler ve 23. fasıl ile ilgili. Sık sık konuştuğumuz ve tamamlayamadığımız adli atamalara ilişkin kısım burası. Bu nedenle raporun genel havasının biraz daha olumsuz olacağına inanıyorum” dedi.

Karadağ'ın AB entegrasyonuna ilişkin şansın kaybolmadığını ve AB'nin Batı Balkanlar'a sırtını dönmekten hoşlanmayacağını da sözlerine ekledi.

Maroviç, "Bu nedenle, bugünkü niyetim, tüm bakanlıkların ve hepimizin sorumluluğu üstlenmesi ve her şeyi hızlandırmaya çalışmasıdır" dedi.

Katılım sürecinde uygulanan gerekliliklerin yüzdesinin hiç bu kadar düşük olduğunu hatırlayamadığını, yani sadece %28 olduğunu söyledi.

Maroviç, "Milletvekillerimizi selamlamak ve onlara görevlerini yerine getirmediklerini ve bu nedenle lobi yapmak ve durumu düzeltmek zorunda olanın Avrupa İşleri Bakanlığı olduğunu söylemek istiyorum" dedi.

Adalet Bakanı Marko Kovac, suç mallarının müsaderesine ilişkin yasayla ilgili AK raporunun uzmanlarının geldiğini ve yakında hükümetin gündemine geleceğini söyledi.

Bu bakanlığın MEP ile çok kötü bir iletişim içinde olduğuna dikkat çekti.

Başbakan Dritan Abazoviç, hükümetin 28 Nisan'da hizmete girdiğini ve altı aydır AB'den yanıt gelmediği için varlıkların menşei yasasının kabul edilmediğini söyledi.

Bunun iki yönlü bir süreç olduğunu ancak hükümetin sorumluluğunu azaltmak istemediğini de sözlerine ekledi.

“Rapordan bahsetmişken, hepimiz zaten bazı kısımlarını biliyoruz. En büyük itiraz, siyasi iradeye ihtiyaç duyduğumuz kurumların önündeki engelleri kaldıramamış olmamızdır” dedi.

Başbakan Karadağ parlamentosu milletvekillerini Yargı Konseyi, Anayasa Mahkemesi yargıçları ve Yüksek Cumhuriyet Başsavcısı üyelerini tam dönem atamaya çağırdı.

Abazoviç ayrıca tüm bakanları parlamentoya ihtiyaç duymayan tüm alt yasaları AB gereklilikleriyle uyumlu hale getirmeye çağırdı.

Dışişleri Bakanı Ranko Krivokapiç, müzakere sistemi çöktüğü için Karadağ'ın geri adım attığını söyledi.

Krivokapiç, Abazoviç'i "Sırp Ortodoks Kilisesi ile anlaşmayı dayatmakla suçladı ve bu konuda AB'nin uyardığını ve dolayısıyla hükümetin çöküşüne neden olduğunu " belirtti. 

Savunma Bakanı Rasko Konjeviç, Karadağ'ın AB entegrasyonunun odak noktasında kalması gerektiği ve siyasi, hayırsever tavsiyenin uygulanmaması durumunda ne olacağı konusunda uyarıldığını söyledi.

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı (MINA)