Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

AB'ye Yaş Meyve-Sebze İhracatında Aranan Uygunluk Belgesinin Slovakya'daki Düzenlenme Koşulları

Bilindiği üzere, ihracatçı firma tırlarımızın taşıdığı yaş meyve ve sebze ürünleri için Avrupa Birliği'ne girişleri esnasında Bulgaristan sınırında düzenlenmekte olan "Certificate of Conformity (CoC)" belgesi, 2022 yılının Mayıs ayından bu yana Bulgaristan sınırında düzenlenmemektedir. Bununla birlikte, 543/2011 sayılı AB Regülasyonu gereğince, CoC belgesi, varış ülkesi olan AB ülkesinin yetkilendirilmiş otoritelerince düzenlenebilmektedir. Firmalarımızın uygulamada sıkıntı yaşamamaları adına Slovakya Veterinerlik ve Gıda İdaresi ile irtibata geçilmiş olup, aşağıda beliritlen hususlara dikkat edilmesi önem arz etmektedir:

- Tırda CoC bulunmadığı durumlarda, Türk ihracatçı firmanın veya Slovak ithalatçı firmanın, Slovakya Veterinerlik ve Gıda İdaresi’nin bölge ofisine  (regional office of the State Veterinary and Food Administration of the Slovak Republic: SVaPS Inspection Service) denetim için başvuruda bulunması gerekmektedir.

Slovak ithalatçı firmanın yer aldığı bölgeye veya tırların geçiş yapacağı sınır kapısına göre başvuruda bulunulması gereken bölge ofislerine link üzerinden ulaşılabilmektedir.

- Slovakya Veterinerlik ve Gıda İdaresi bölge ofisi yetkilileri, başvuru esnasında denetimin yapılmasının talep edildiği bölgeye (gümrükleme bölgesi veya ithalatçı fimanın tesisleri) intikal ederek denetimi gerçekleştirmektedir.

- Denetimin, aracın Slovakya sınırlarına girdiği andan itibaren 24 saat içerisinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

- Teslimat gününün resmi tatil günü veya haftasonu olması bekleniyorsa, gecikme yaşanmaması ve denetimin tatil gününde de yapılabilmesi için resmi tatil gününden bir gün önce öğlen 12:00’ye kadar bölge ofisine bildirim yapılması gerekmektedir.