Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

PGNIG Gaz Dev Hissedarları Orlen Fuel İle Birleşmeyi Onayladı

Ülkenin doğal gaz tekeli PGNiG'nin hissedarları, Pazartesi günkü olağanüstü genel kurul toplantısında (EGM), Polonya'nın önde gelen petrol ve gaz şirketi PKN Orlen ile planlanan birleşme lehinde oy kullandı. Birleşme, EGM'ye katılan seçmenlerin yüzde 99'undan fazlası tarafından onaylandı.

PKN Orlen'in EGM'si birleşmeyi 28 Eylül'de onayladı. Temmuz ayı sonlarında, iki şirket, Orlen'in PGNiG'nin tüm varlık ve yükümlülüklerini Orlen'e devrederek PGNiG'yi satın alacağı bir birleşme planı üzerinde anlaştılar. PGNiG hissedarlarına verilir. PGNiG hissedarları, bir PGNiG hissesi başına 0,0925 Orlen'in yeni hissesini alacak. Mart ayında, Polonyalı düzenleyici, PKN Orlen'in bir doğal gaz depolama sistemi operatörü ve bir PGNiG yan kuruluşu olan Gaz Depolama Polonya üzerindeki kontrolden kurtulması şartıyla iki şirketin birleşmesini onayladı. PKN Orlen ve PGNiG'ye, şartı yerine getirmeleri için birleşmeden itibaren 12 ay süre verildi.

26 Eylül'de Polonya hükümeti birleşmeye yeşil ışık yaktı ve bunun Polonya ve bölgenin enerji güvenliğini artıracağını söyledi. özellikle mevcut jeopolitik durumda. 2020'de PKN Orlen, Kuzey Polonya'da faaliyet gösteren bir enerji kuruluşu olan Energa'yı devraldı ve Ağustos ayında en büyük rakibi LOTOS'un devralınmasını tamamladı. Orlen'in CEO'su Daniel Obajtek Avrupa pazarında güçlü bir rakip haline gelebilecek çok enerjili bir şirket kurmayı amaçladıklarını belirtti.