Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Polonya Başbakanından Emisyon Fiyatlarının Dondurulması Çağrısı

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, enerji maliyetinin düşürülmesine yardımcı olmak için CO2 emisyonu fiyatlarının dondurulması çağrısında bulundu.

AB'nin uzun vadeli sera gazı azaltma girişimi olan AB ETS kapsamında, Avrupalı ​​şirketler, sera gazı emisyonlarına yönelik AB karbon piyasasında veya AB ETS ihaleleri yoluyla karbon  satın almak zorundadır.

Polonya, elektrik üretiminde büyük ölçüde kömüre  dayanıyor, bu nedenle AB emisyon izinlerinin fiyatı, ülkedeki elektrik fiyatı üzerinde büyük bir etkiye sahip.

Morawiecki, Prag'da Cuma günü Avrupa Konseyi'nin gayri resmi toplantısında yaptığı açıklamada, "Bugün, vatandaşların yararına, çok sayıda CO2 emisyon hakkını serbest bırakmamız, tercihen piyasayı on veya yüz milyonlarca karbon hakkıyla doldurmamız gerekiyor."Aksi takdirde, fiyatı 20-30 Euro seviyesinde idari olarak dondurmalıyız."

Şu anda, bir ton sera gazı emisyon hakkı yaklaşık 70 Euro'ya mal oluyor. Bu tür tahsisatların fiyatları piyasa tarafından şekillendiriliyor. Ancak Polonya aylardır bunlara bir sınır getirilmesini savunuyor. Morawiecki, "Bugün 12 ay değilse de en az altı ay, hatta iki yıl askıya alınmasını istedim."Ne yazık ki, şimdiye kadar AB çağrılarımıza sağır kaldı" diyerek şikayette bulundu ve "Avrupa Komisyonu harekete geçseydi, tüm Polonyalıların daha ucuz enerjiye sahip olacağını" söyledi.

Polonya'da elektrik fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı ve ardından Polonya'nın elektrik santrallerinin alımlarının önemli bir bölümünü oluşturan Rus kömürüne uyguladığı ambargo nedeniyle de büyük bir baskı altında kaldı.