Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Slovakya Merkez Bankası Slovak Ekonomisinin 2023'te Resesyona Girmesini Bekliyor

Slovakya Merkez Bankası (NBS) sonbahar tahminlerine göre, Slovakya'nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) bu yıl yüzde 1,8 oranında büyümesi beklenirken, 2023'te GSYİH’nin yüzde 1 düşmesiyle ülkenin resesyona girmesi beklenmektedir. NBS, ayrıca, enflasyonun gelecek yıl yüzde 18'e ve hatta en kötü senaryoda yüzde 22'ye ulaşmasını beklemektedir.

(Haziran ayında NBS, 2023'te GSYİH büyümesinin yüzde 1,4 olacağını ve enflasyonun yaklaşık yüzde 11'e ulaşacağını tahmin etmekteydi.)

Sonbahar tahmini esas olarak artan enerji fiyatları ve Ukrayna'daki savaşın yanı sıra dünya piyasalarındaki gelişmelere ilişkin belirsizlikten etkilenmiştir. Bu nedenle NDS tarafından üç senaryo hazırlanmıştır.

İyimser senaryoya göre haneler için enerji ücretlerinin iki katına çıkabileceği tahmin edilmektedir. Ancak gaz ve elektrik fiyatları daha düşük bir seviyede sabitlenirse, Slovak ekonomisi gelecek yıl resesyondan kaçınabilecek ve binde birkaç oranında büyüyebilecektir. Karamsar senaryo ise yüzde 4'ten fazla bir GSYİH düşüşü öngörmektedir.

Öte yandan, şu ana kadar dış talepte bir düşüş belirtisi bulunmamaktadır. İşsizlik oranının ise önümüzdeki iki yıl için yüzde 6 ila 7 oranından sapmadan kalması beklenmektedir. Nüfusun kademeli olarak yaşlanması ve yaşlı işçilerin işgücü piyasasından ayrılması bu duruma şimdiden katkıda bulunmaktadır.

Diğer taraftan, Slovakya Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Eylül ayı makroekonomik tahminlerine göre, devam eden pandemi, enerji krizi ve Ukrayna'daki çatışmaya rağmen Slovakya'da bu yıl yüzde 1,9 ve 2023'te yüzde 0,6 GSYİH büyümesi beklenmektedir. Enerji fiyatlarındaki hızlı artış karşısında bu yıl enflasyonun yüzde 12,4'e ve ardından önümüzdeki yıl yüzde 13,5'e yükselmesi beklenmektedir. Mali Politika Enstitüsü (IFP) analistleri, devlet müdahalesi ile artışı sınırlanacak olan enerji fiyatlarının gelişimini tahminlerine yansıtmışlardır. Devlet müdahalesi olmaması durumunda fiyatların dört katına çıkması ve enflasyonun yüzde 30'lara  kadar fırlaması beklenmekteydi. Ancak yüksek enerji fiyatlarının sanayi üzerindeki olumsuz etkisi şimdiden kendini göstermiş ve 2023'ün başlarında da göstermeye devam edecektir. Önümüzdeki yıl kamu sektöründe nominal ücretlerin yüzde 10'dan fazla artması beklenirken, özel sektörde de benzer bir artış beklenmektedir. Ancak, reel ücretlerin büyümesinin sıfıra eşitleneceği ve istihdamın duracağı tahmin edilmektedir.