Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Dolandırıcılık Faaliyetlerine İlişkin Uyarı

Malezya’da faaliyet gösterdiğini iddia eden Global Oil Export isimli firma ile ilgili son dönemde Müşavirliğimize Türk iş insanlarımızdan yoğun şekilde soru/şikayet alınmaktadır.

Müşavirliğimizce yapılan araştırma sonucunda, Global Oil Export isimli firmaya dair Malezya’da şirket kayıtlarını tutan Companies Commission of Malaysia (SSM)’ in web sitesinden yapılan sorgulama sonucu herhangi bir şirket kaydı olmadığı görülmüştür. SSM bir nevi ticaret sicilidir ve Malezya’da kurulu firmaların SSM’e kayıtlı olması zorunludur. 

Yapılan araştırmada firmanın https://www.globaloilexport.com/ adresli bir web sitesi olduğu görülmüştür. Sitede yer alan telefon numaralarına ulaşılmaya çalışılmış, telefon numaralarının sinyal vermediği görülmüştür.  Sitede yer alan adresin de eksik olduğu (bina numarası yer almamaktadır) görülmektedir.

Web sitesinde yer alan “about us” başlığı altında yer alan firma sahibi fotoğrafının farklı web sitelerinde farklı kişi isimleriyle yer aldığı farkedilmiştir. (Örneğin, https://www.tricorglobal.com/about/team/ )

Yine web sitesinde yer alan fotoğraf galerisinde yer alan üretim tesisine ilişkin fotoğrafların https://kaissaoil.com/ adresli web sitesinde birebir yer aldığı görülmüştür.

Bu durumda bahsekonu firmayla ilgili güvenilir hiçbir bilgiye ulaşmak mümkün olmamıştır.

Bu itibarla, firmalarımızın yukarıda ismi geçen firmalarla ticaret ilişkisine girmemeleri önemle tavsiye olunur. Malezyalı firmalar ile hacimli ticari ilişki kurma aşamasına gelen firmalarımızın, Malezya’ya gelerek, ilgili firmayı yerinde ziyaret etmeleri, üretim ve ticaret imkanları hakkında incelemelerde bulunmaları, firma yetkilileri ile doğrudan temas kurmalarında yarar bulunmaktadır.

Ticaret yapmak istediğiniz Malezyalı bir şirketin kayıtlı bir firma olup olmadığı konusunda bir doğrulama yapılmak istenmesi durumunda, şirket kayıtlarını tutan Companies Commission of Malaysia (SSM)’nın aşağıda sunulan internet sitesinden yararlanılabilir. Bu amaçla, doğrulama yapılabilmesini teminen firmalarımıza kolaylık olması açısından anılan siteden kullanıcı adı ve parola temin edilmiş olup, aşağıda verilmektedir. Ancak bu sorgulamanın yalnızca firmanın kurulu olduğunu gösterdiği, güvenilirliğine dair bilgi vermediğinin hatırlatılmasında fayda görülmektedir.

https://www.ssm-einfo.my/index.php?id=login

Kullanıcı adı    : ankara

Parola            : ANKARA06

Türk iş insanlarımıza duyurulur.