Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: Ekonomik Büyüme Tahmini Yüzde 7,2'ye Revize Edildi

Uluslararası Para Fonu, Ekim ayında yayınlanan en son Dünya Ekonomik Görünümünde, Karadağ'ın bu yıl için ekonomik büyüme tahminini yüzde 7,2'ye yükseltti.

Nisan ayında IMF, Karadağ için yüzde 3,8'lik bir GSYİH büyümesi öngörüyordu.

Ekim ayında yayınlanan “Yaşama Maliyeti Kriziyle Mücadele” raporunda IMF, yüzde 4,2'lik bir GSYİH büyümesi öngören Nisan raporunun aksine, Karadağ'da GSYİH'nın gelecek yıl yüzde 2,5 oranında artmasının beklendiğini söylüyor.

En son Dünya Ekonomik Görünümünde, IMF uzmanları 2027 için ekonomik büyüme tahminlerini yüzde üç olarak sürdürdüler.

Geçen yıl, GSYİH büyümesi Karadağ'da yüzde 13 olarak gerçekleşti.

Bölgenin geri kalanında, bu yılki ekonomik büyüme Hırvatistan'da yüzde 5,9, Arnavutluk'ta yüzde 4, Sırbistan'da yüzde 3,5, Kosova ve Kuzey Makedonya'da yüzde 2,7 ve Bosna-Hersek'te yüzde 2,4 oldu.

Rapor, küresel ekonomik faaliyetin, enflasyonun birkaç on yılda görülenden daha yüksek olmasıyla birlikte, beklenenden daha keskin bir yavaşlama yaşadığını söylüyor.

Yaşam pahalılığı krizi, çoğu bölgede sıkılaşan finansal koşullar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve devam eden COVID-19 salgını, bunların tümü görünüm üzerinde ağır bir baskı oluşturuyor.

Küresel büyümenin 2021'de yüzde 6'dan 2022'de yüzde 3,2'ye ve 2023'te yüzde 2,7'ye yavaşlaması bekleniyor.

Bu, küresel mali kriz ve COVID-19 pandemisinin akut aşaması dışında 2001'den bu yana görülen en zayıf büyüme profilidir.

Küresel enflasyonun 2021'de yüzde 4,7'den 2022'de yüzde 8,8'e yükseleceği, ancak 2023'te yüzde 6,5'e ve 2024'te yüzde 4,1'e düşeceği tahmin ediliyor.

Raporda, "Para politikası, fiyat istikrarını yeniden tesis etme yolunda kalmalı ve maliye politikası, para politikasıyla uyumlu yeterince sıkı bir duruş sürdürürken, yaşam maliyeti baskılarını hafifletmeyi hedeflemelidir" diyor.

Yapısal reformlar, verimliliği artırarak ve arz kısıtlamalarını hafifleterek enflasyonla mücadeleyi daha da destekleyebilirken, yeşil enerji geçişini hızlandırmak ve parçalanmayı önlemek için çok taraflı işbirliği gereklidir.

 

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı (MINA)