Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Fransa'da Enerji Krizinin Sektörlere Etkisi

Fransa’da yüksek enerji maliyetleri nedeniyle üretimi durdurmak veya sınırlamak zorunda kalan sanayi kuruluşlarında artış yaşanıyor.

Son olarak, Fransız cam üreticisi Arc da üretimini azaltarak ve çalışanlarının bir bölümünü kısa süreli çalışma ödeneği kapsamına alarak %10’dan %40’a çıkan enerji giderleri karşısında önlem almaya başladı. Bilindiği üzere, geçtiğimiz ay da bir diğer Fransız cam markası Duralex, Kasım ayından itibaren üretimini sınırlama yoluna gitmişti.

Öte yandan, çelik üretimini Ekim'den Aralık'a kadar maksimum% 50 oranında azaltma kararı alan Fransız çelik fabrikası Ascoval’in yanı sıra enerji maliyetlerindeki artıştan etkilenen bir diğer sektör olan alüminyumda Avrupa'nın en büyük üreticisi Aluminium Dunkerque’ün üretimini %22 oranında azalttığı Fransız basınında yer aldı. Les Echos’un haberine göre, havacılık ve savunma sanayi gibi birçok stratejik ürünün imalat sürecinde kullanılan alüminyumda Avrupa'da "varoluşsal bir tehditle" karşı karşıya olunduğunu ifade eden Fransa Alüminyum Federasyonu yetkilileri tarafından Avrupa Komisyonu'na gönderilen bir mektupta, kıtadaki üretimde% 50'lik bir düşüşe dikkat çekildiği bildirildi.

Ayrıca mevcut krizden gıda üretiminin de etkilendiğine yer verilen haberde, önemli oranda enerji kullanan seraların yanı sıra amonyak üretim maliyetindeki artışa bağlı olarak azotlu gübre sektörünün de olumsuz etkilendiği, doğal gazın ucuz olduğu ülkelerden Avrupa pazarına gübre akışı olduğuna yer verildi.  

(Les Echos, 11/10/2022)