Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Danimarka'da Son 40 Yılın En Yüksek Enflasyonu Ortaya Çıktı

Danimarka İstatistik Kurumunca açıklanan Eylül ayı verileri, enflasyonda yükselişin sürdüğüne işaret etmiştir. Geçtiğimiz Eylül ayında tüketici fiyatları endeksi 2021 yılının Eylül ayına göre yüzde 10 artış göstermiştir. Mal gruplarında yıllık artış yüzde 15,9 olurken, bu oran hizmetlerde yüzde 3,7 ile sınırlı kalmıştır. Bu veriler Kasım 1982'den bugüne açıklanan en yüksek yıllıklandırılmış enflasyon verileridir.

Enerji ve işlenmemiş gıda maliyetlerindeki artıştan arındırılmış enflasyon oranının yüzde yüzde 5,9 olduğu dikkate alındığında, yükselen enflasyonun önemli ölçüde enerji ve gıda maliyetleri kaynaklı olduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu artışın 4 kişilik bir aileye yıllık maliyetinin 45 bin Danimarka Kronu (yaklaşık 6.000 Avro) olduğu hesaplanmaktadır.

Yıllık enflasyondan en çok etkilenen ürün ve hizmet grupları ise şunlar olmuştur:

Gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 15,3

Ev giderleri (Kira, elektrik, gaz, su faturaları dahil) yüzde 14,5

Ulaşım yüzde 11,1

Ev gereçleri yüzde 10,2

Otel ve restorant yüzde 9

Alkollü içecekler ve tütün ürünleri yüzde 8

Bilindiği gibi, 2021'de yıllık enflasyon yüzde 1,9 olarak gerçekleşirken, 2022 yılı enflasyon beklentisi Danimarka Merkez Bankasınca yüzde 8,6 olarak açıklanmıştı.

Uzmanlar enflasyonun bir süre daha yükseldikten sonra önümüzdeki yıl içinde tekrar düşeceğini öngörmektedir. Danimarka Merkez Bankasının 2023 yılı enflasyon beklentisi yüzde 4,3'tür.