Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ Avrupa Komisyonu Raporu: Ekonomik Kriterlere Göre İyi İlerleme Kaydedildi

Avrupa Komisyonu'nun Karadağ 2022 Raporuna göre, Karadağ iyi bir ilerleme kaydetti ve işleyen bir piyasa ekonomisi geliştirme konusunda orta derecede hazırlıklı.

Raporda, "2020'de keskin bir durgunluk yaşadıktan sonra, ekonomi 2021'de güçlü bir toparlanma kaydetti ve COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılması hem iç hem de dış talebi canlandırdığı için 2022'nin ilk yarısında istikrarlı bir hızda büyümeye devam etti." denildi.

Avrupa Komisyonu, ekonomik toparlanmanın ve hızla yükselen enflasyonun gelirlerin artmasına ve bütçe dengesinde çok büyük bir iyileşmeye yol açtığını söylüyor.

“Bu iki ülkenin geçmişte Karadağ turizmine yaptığı çok önemli katkılara rağmen, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının yansımaları şimdiye kadar sınırlı kaldı. Avrupa Komisyonu, küresel emtia fiyatlarındaki artışın etkisiyle enflasyon önemli ölçüde arttı” dedi.

Rapora göre hükümet, salgın sonrası toparlanmayı desteklemek ve hanelerin artan enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklanan yükünü hafifleten mali teşvik önlemleri sağlamak için 'Şimdi Avrupa' adlı iddialı bir mali reform programını kabul etti.

Raporda, “Turizmin canlanması sayesinde dış dengesizlikler önemli ölçüde azalırken, yapısal sorunlar devam etse de işgücü piyasasının durumu iyileşmeye başladı” denildi.

Bankacılık sistemi istikrarlı kaldı ve takipteki krediler, COVID-19 krizi bağlamında kabul edilen kredi moratoryumunun 2021'de sona ermesinden sonra 2022'de önemli ölçüde artmadı.

Raporda, "Karadağ bir miktar ilerleme kaydetti ve AB içindeki rekabet baskısı ve piyasa güçleriyle başa çıkmak için orta derecede hazırlıklı" deniyor.

Komisyon, son iki hükümetin Karadağ'ın dar üretimini çeşitlendirmek amacıyla inovasyon kapasitelerini geliştirmek ve yeşil ve dijital bir geçiş için temel oluşturmak için çalıştığını söylüyor.

“Özellikle modern telekomünikasyon ve iddialı yeşil enerji projeleri uygulanıyor. Bununla birlikte, ülkenin büyük kamu yatırımlarını uygulamaya yönelik idari ve mali kapasiteleri sınırlı kaldığından altyapı boşlukları devam ediyor” denildi.

Rapora göre, eğitim sistemi, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik mezunlarının kronik sıkıntısı nedeniyle hala sayısız zorlukla karşı karşıya.

Komisyon, "Ayrıca, yerli ürünlerin düşük katma değeri, yerel şirketlerin küçük boyutu ve ihracata düşük katılım seviyesi, yerel firmaların üretkenliğini ve rekabet gücünü artırmanın önündeki engelleri temsil ediyor" diyor.

İç pazardaki kümelenme, Karadağ'ın bu alandaki AB gereksinimlerine yönelik hazırlıkları için kilit önemdedir ve erken entegrasyon ve Ortak Bölgesel Pazarın gelişimi için büyük önem taşımaktadır.

Dokuz faslın tamamı, her fasılda yerine getirilmesi gereken kapanış kriterleri ile açıktır.

Kümelenme içindeki çeşitli alanlarda, özellikle şu alanlarda ilerleme kaydedilmiştir: piyasa gözetimi, akreditasyon ve standardizasyon, muhasebe mevzuatı ve devlet yardımlarının şeffaflığı.

Raporda, Karadağ bankacılık sektörünün istikrarının ve tüketicinin korunmasına ilişkin mevzuat uyumu ve sağlığın korunmasına ilişkin uygulama mevzuatının kabul edilmesinin de ilerlediği belirtiliyor.

Rekabetçilik ve kapsayıcı büyüme kümelenmesi ve ilgili reformlar, Karadağ'ın ekonomik reform programıyla önemli bağlantılara sahiptir.

Sekiz faslın tamamı açıktır ve ikisi hariç hepsinde kapanış kriterleri belirlenmiştir, yani her ikisi de geçici olarak kapatılan Fasıl 25 - Bilim ve araştırma ve 26 - Eğitim ve kültür. Kapanış kriterleri, diğer altı faslın her birinde yerine getirilmeyi beklemektedir.

Genişbant Maliyeti Azaltma Direktifi, vergi mevzuatı ve idari işbirliği ve karşılıklı yardım gibi çeşitli alanlarda bazı ilerlemeler kaydedilmiştir.

Yeşil gündem ve sürdürülebilir bağlantı kümesi, Batı Balkanlar için Yeşil Gündemin merkezinde yer alır ve Karadağ'ın ekonomik reform programı ve Komisyonun Ekonomik ve Yatırım Planı ile yakından bağlantılıdır.

Dört faslın tamamı, her fasılda yerine getirilmesi gereken kapanış kriterleri ile açıktır.

Kaynaklar, tarım ve uyum konusundaki küme, AB yapısal fonları ve gelecekteki bir Üye Devletin sorumluluklarını üstlenmek için kapasite geliştirme ile bağlantılı politikaları içermektedir.

Beş faslın tamamı, her fasılda yerine getirilmesi gereken kapanış kriterleri ile açıktır.

Tarım kuruluşlarının ve kırsal gıda şirketlerinin AB standartlarına uyum sağlamaları için daha fazla desteğin sağlandığı tarım, gıda ve balıkçılık başta olmak üzere çeşitli alanlarda ve IPARD'ın uygulanmasında ilerleme kaydedilmiştir.

Raporda, "Mali ve bütçesel hükümler konusunda, öz kaynakların koordinasyonu ve yönetiminin iyileştirilmesi yoluyla ilerleme kaydedildi" deniyor.

 

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı (MINA)