Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ Avrupa İşleri Bakanı Maroviç: AB Komisyonu'nun Raporu Gerçekçi ve Beklendiği Gibi

Avrupa İşleri Bakanı Jovana Maroviç, Avrupa Komisyonu'nun Karadağ hakkındaki raporunun bulgularının gerçekçi olduğunu, beklendiğini ve önümüzdeki dönemde yapılması gerekenler için bir kılavuz oluşturduğunu söyledi.

Maroviç basın toplantısında yaptığı açıklamada, Karadağ'ın 23 ve 24. fasıllardaki geçici kriterleri karşılamak için fazla iddialı bir zaman çerçevesi belirlemiş olabileceğini söyledi.

Hükümetin daha iyi sonuçlar almasını engelleyen nesnel koşulların dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Maroviç, "Birincisi, hükümetin reformları gerçekleştirmek için yalnızca dört ayı vardı" diyerek, sonuçların mevcut olduğunu ve Büyükelçi Popa'nın bunların ihmal edilebilir olmadığını doğruladığını da sözlerine ekledi.

Maroviç, kutuplaşma, gerginlik, yargıdaki sorunlar gibi birçok sorunu kendilerine miras aldıklarını belirterek, müzakere sürecinde yapılan her şeyin siyasetin gölgesinde kaldığını da sözlerine ekledi.

Maroviç, "Bu Raporun beş yıl öncekinden daha kötü olduğunu duyduğumuz fikri kesinlikle doğru değil" dedi.

AB Delegasyonu Başkanı Oana Cristina Popa, raporun Karadağ'ın AB'nin kısıtlayıcı önlemleri de dahil olmak üzere ortak dış ve güvenlik AB politikasına tam uyumunu tanıdığını ve takdir ettiğini söyledi.

Böylece Karadağ'ın somut faaliyetler yoluyla Avrupa değerlerine bağlılığı konusunda önemli bir mesaj gönderildiğini söyledi.

Popa'ya göre rapor, siyasi gerilimleri, kutuplaşmayı, siyasi partiler arasında yapıcı angajman eksikliğini ve ulusal çıkarları ilgilendiren kilit konularda fikir birliği oluşturulmamasını kabul ediyor.

Hükümetlerin ve Parlamentonun AB ile ilgili reform gündemine ilişkin katılımlarını uygulamada gösteremediklerini söyledi.

Popa, Karadağ'ın çeşitli müzakere fasıllarında düzensiz ilerlemeye rağmen sınırlı ilerleme kaydettiğini söyledi.

AK'nin malların serbest dolaşımı , tüketicilerin korunması, vergilendirme ve kamu alımlarının yanı sıra fikri mülkiyet hakları gibi alanlarda geçen yıla göre ilerleme gördüğünü söyledi.

Popa, hizmet sunma özgürlüğü, ekonomik ve parasal politikalar ve gelenekler gibi alanlarda olumsuz bir eğilim olduğu konusunda uyardı.

Brüksel'in katılım sürecinde Karadağ'ın ortağı olarak kimi gördüğü sorulduğunda, AB'nin AB değerlerine ve gündemine bağlılık gösteren tüm hükümetlerle çalışmaya hazır olduğunu birçok kez ifade ettiğini söyledi.

Popa, deklaratif savunuculuğun yeterli olmadığını da sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı (MINA)