Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İsveç'te Enflasyon Eylül Ayında % 9,7'ye Yükseldi

İsveç İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, İsveç’te Tüketici Fiyat Endeksi 12 aylık enflasyon oranı Ağustos ayındaki % 9.0 seviyesinden Eylül ayında % 9.7’ye yükselmiştir. Aylık bazda ise geçtiğimiz Ağustos ayına kıyasla Eylül ayında enflasyon % 1.1 artış göstermiştir. Eylül ayındaki yüksek enflasyona temel olarak yüksek elektrik fiyatları ile gıda ve alkolsüz içecekler fiyatlarındaki artış katkı sağlamıştır.

Enflasyonla mücadele kapsamında İsveç Merkez Bankası Riksbank 21 Eylül 2022 tarihinde politika faizini 1 puan arttırarak 1.75 olarak belirlemişti. Beklentilerin üstünde gelen enflasyon Riksbank’ın yeni faiz artırımına gitmesi ihtimalini de güçlendirmektedir. Analistler tarafından enflasyonun 2023 yılı başına kadar yüksek seyretmesi, 2023 Mart ayından itibaren ise enerji fiyatlarındaki olası düşüşle birlikte gerilemesi öngörülmektedir.

Diğer taraftan, İsveç'te ekonomik faaliyetler yaz aylarında yavaşlama göstermiştir. Ağustos ayında GSYİH göstergesinin bir önceki aya oranla düşmesiyle ekonomik faaliyetlerde daha fazla düşüş yaşanmıştır. Yüksek enflasyon hane halkının alım gücünü erozyona uğratırken, yüksek faiz hadleri de talebi baskılamaktadır.