Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan ve Türkiye Karşılıklı Ticari İlişkileri Güçlendirmeyi Planlıyor

Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakan Birinci Yardımcısı Laziz Kudratov ile Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar arasında Özbekistan Cumhuriyeti Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakanlığı'nda görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerinin daha da geliştirilmesi perspektifleri değerlendirildi.

Özellikle karşılıklı ticaret hacminin büyümesindeki olumlu eğilim hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Taraflar, karşılıklı ticaretin kapsamını ve hacmini genişletmek, tercihli ticaret anlaşması onay sürecini etkinleştirmek, ticaretin önündeki engelleri kaldırmak, ticaret operasyonlarının uygulanmasında gümrük prosedürlerini basitleştirmek ve bu alanda dijital çözümler sunmak olmak üzere kapsamlı önlemler almaya hazır olduklarını bildirdi.

Belirtildiği üzere, 2022 yılında Semerkant'ta düzenlenmesi beklenen Türk Devletleri Örgütü Zirvesi ve Özbekistan'da önümüzdeki aylarda yapılacak Ortak Gümrük Konseyi'nin 3. Toplantısı çerçevesinde karşılıklı ticaretin geliştirilmesine yönelik bir dizi ek, ikili ve çok taraflı tedbirler müzakere edilebilir.

İki ülke arasındaki ulaşım altyapısının geliştirilmesi, rotaların çeşitlendirilmesi ve doğrudan ve transit kargo taşımacılığı hacmini artıracak önlemlerin uygulanmasına ilişkin beklentiler değerlendirildi. Taraflar, ulaştırma ve lojistik alanındaki olumlu dinamikleri sürdürmek ve güçlendirmek için işbirliğini yoğunlaştırma konusunda anlaştılar.

Toplantı sonuçlarına göre tartışılan proje ve girişimlerin hayata geçirilmesi için işbirliğinin güçlendirilmesi kararlaştırıldı. (mift.uz)