Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Polonya Hükümeti, Enerji Fiyatlarında Üst Sınır Uygulanmasına İlişkin Yasayı Onayladı

 Polonya hükümeti haneler, yerel yönetimler, güce duyarlı şirketler ve KOBİ'ler için elektrik fiyatlarını sınırlayan yasa tasarısını kabul ettiğini açıkladı.

 İklim ve Çevre Bakanı Anna Moskwa, yeni mevzuatın şirketler için 785 PLN (162.4)/MWh ve daha önce belirlenmiş üst sınırın üzerinde elektrik kullanımı olan haneler için 693 PLN (143.4)/MWh olarak bir sınır belirleyeceğini açıkladı. Üst sınır uygulaması müzeler, sanat merkezleri, sanat galerileri, tiyatrolar, operalar, filarmoni salonları, sinemalar, kütüphaneler, kültür merkezleri gibi kültür kurumlarının yanı sıra kamu projelerinde yer alan arşivleme kurumları ve STK'lar için de geçerli olacaktır.

Eylül ayında hükümet, elektrik kullanım fiyatlarını haneler için yıllık 2 MWh, engellilerin bulunduğu haneler için 2,6 MWh ve geniş aileler ve çiftçiler için 3 MWh'a kadar kullanım için donduran bir yasa çıkardı.

Moskwa bir basın toplantısında, enerji fiyatlarının dondurulmasının maliyetinin 19 milyar PLN (4 milyar EUR) civarında olacağını ve enerji şirketlerinin gelirlerinden finanse edilmesi gerektiğini söyledi. Moskwa, taslak düzenlemenin Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yükselen enerji fiyatları göz önüne alındığında Polonyalı işletmeler ve haneler için bir koruma planının parçası olduğunu söyledi.

Polonya kabinesi ayrıca yerel yönetimler tarafından kömürün dağıtımına ilişkin bir yasa tasarısını da kabul etti. Varlıklar Bakanı  Jacek Sasin, eyalet tarafından yapılan kömür alımlarına yönelik son zamanlarda hazırlanmış sübvansiyonlar dikkate alınarak, ton kömür başına yaklaşık 1.000 PLN (208 EUR) ödeneceğini açıkladı.