Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avrupa Komisyonu Polonya'da Enerji Yoğun Sektörlere Yönelik 10 Milyar Euro Destek Paketini Onayladı

Avrupa Komisyonu, AB Devlet yardımı kuralları uyarınca, enerji yoğun şirketleri AB Emisyon Ticaret Sistemi ('ETS') kapsamında dolaylı emisyon maliyetlerinden kaynaklanan daha yüksek elektrik fiyatları için kısmen telafi edecek bir Polonya planını onayladı.  

Enflasyonun ve Ukrayna savaşının neden olduğu yükselen enerji fiyatları, elektrik yoğun firmalar çok yüksek faturalarla karşı karşıya kaldı.

Polonya tarafından bildirilen ve toplam tahmini 10 milyar Euro'luk bir plan, 2021 ile 2030 arasında ortaya çıkacak karbon fiyatlarının elektrik üretim maliyetleri üzerindeki etkisinden kaynaklanan yüksek elektrik fiyatlarının bir kısmını  sübvanse edecek.

 Rekabet politikasından sorumlu AK Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, Planın "Polonya'nın enerji yoğun endüstrileri için karbon kaçağı riskini azaltmasının yolunu açtığını" söyledi.

 Basın açıklamasında belirtildiği üzere Vestager, "Aynı zamanda, Yeşil Anlaşma hedeflerine uygun olarak ekonomisinin maliyet etkin karbondan arındırılmasına yönelik teşvikler sürdürülecek ve gereksiz rekabet çarpıklıkları sınırlandırılacaktır." dedi.

20 Eylül'de Polonya hükümeti, 2022-2024 yıllarında enerji ve doğal gaz fiyatlarındaki artışlarla ilgili olarak enerji yoğun firmalar için tazminatlar için 17,4 milyar PLN (3,61 milyar EUR) harcama planlarını onayladı, 2023'te destek 8,2 milyar PLN'yi (1,7 milyar Euro) ve 2024'te 4,1 milyar PLN'yi (0,85 milyar Euro) aşacak. Destek planı, şirketlerin üretimlerini daha az iddialı iklim politikalarına sahip AB dışı ülkelere kaydırdığı ve dünya çapında genel sera gazı emisyonlarını artırdığı bir durum olan 'karbon kaçağı' riskini azaltmayı amaçlıyor.