Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Rusya Federasyonu Tüketici Enflasyonu

Rusya Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları enflasyonundaki düşüş eylül ayında da devam etmiş ve enflasyon oranı yıllık %13,7 seviyesinde tezahür etmiştir. Tüketici mallarının çoğunda yıllık fiyat artışında yavaşlama gözlenmektedir. Bununla birlikte bir önceki aya göre değerlendirildiğinde tüketici fiyatlarında mayıs ayından bu yana ilk kez artış kaydedilmiştir (%0,05). Mevsimsel olarak düzeltilmiş veriler göz önüne alınlında aylık artış oranı %0,28 olarak tezahür etmiştir.

Eylül ayı enflasyon gerçekleşmeleri değerlendirildiğinde yaş meyve ve sebze fiyatlarında önceki dönemlere nazaran daha yüksek fiyat gerçekleşmeleri oluştuğu görülmektedir. Mobil hizmetler artan maliyetler sebebiyle, araç kaza sigorta fiyatları ise yedek parça temininde yaşanmakta olan problemler sebebiyle yükselmiş, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı teşkil etmiştir.

Öte yandan, Rusya Merkez Bankası enflasyon tahminlerini 2022 yıl sonu için %11-12, 2023 için %5-7 aralığında tahmin ederken, 2024 için enflasyon hedefini %4 olarak sabit tutmuştur.