Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

CERR, Özbekistan Ekonomisinin Büyüme Tahminini Güncelledi

Ekonomik Araştırma ve Reform Merkezi (EARM), Özbekistan'ın 2022 GSYİH'sinin tahmin göstergelerini %5,77'den %5,81'e yükseltti. Bunu yaparken, son derece ayrıntılı büyük veri akışlarına dayanan bir "noucasting" yaklaşımı kullanıldı.

Noucasting yaklaşımına dayalı model tabanlı tahminler, EARM tarafından 2021'den beri kullanılmaktadır ve GSYİH'nın üç aylık göstergelerde ortaya çıkarılamayan özel yönlerinin ortaya çıkarılmasına izin vermektedir.

Haftalık GSYİH dinamiklerinde bu yılın ikinci çeyreğinde gözlenen büyüme trendi 2022 yılının üçüncü çeyreğinde de devam etti. 2022'nin 3. ve 4. çeyreğindeki büyümenin artan trendinin, GSYİH büyüme oranını yılın ilk yarısına göre yıllık en az %0,75 oranında artırması bekleniyor.

1. çeyrekte gözle görülür bir yavaşlamanın ardından ekonomideki önemli bir toparlanma, dış ticaret hacmindeki büyüme, hizmet sektöründeki ticari faaliyet ve devlet desteklerinden kaynaklandı. Özellikle mal ve hizmet dış ticaret cirosu Ağustos ve Eylül aylarında sırasıyla %14 ve %12 oranında artmıştır. Hizmet sektöründeki faaliyetler de, "iş ve sanayi" (%14,5 artış) ve "eğlence ve tatil" (%9,7) gibi kategorilerdeki aramalardaki artışın da gösterdiği gibi önemli ölçüde arttı.

Yukarıdaki faktörler dikkate alındığında, üçüncü çeyrek sonu için GSYİH büyüme tahmini %5,81'dir (tahmin aralığı %5,78- %5,83 idi). Aynı zamanda, EARM tahminine göre, temel ekonomik faktörlerin sabit kalması nedeniyle kısa vadede ekonomik büyümede önemli dalgalanmalar beklenmiyor.

4. çeyrekte Özbekistan ekonomisinin büyümesinin 2022'nin 3. çeyreği seviyesinde kalması bekleniyor. Bu yıl Ağustos ayında yayınlanan önceki EARM tahmini, 2022'de GSYİH büyümesinin %5,77 olacağını tahmin ediyordu. (Uzdaily.uz)