Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Macar Hükümeti sübvansiyonlu enerji ve gıda fiyat uygulamasına devam kararı aldı

Macar Hükümeti, yakıt ve gıda ürünlerindeki tavan fiyat uygulamasının Ekim ayı yerine yılsonuna kadar yürürlükte kalmasına karar vermiştir. Ayrıca konut kredisinde sabit faiz oranı kararının 6 ay daha uzatılacağı belirtilmiştir.

Ekonomik Kalkınma Bakanı Márton Nagy, 2021'de enerji maliyetleri net %3'e ulaşan enerji girdisi yoğun üreticilerin, 1 Ekim 2022’den 2023'ün sonuna kadar devlet sübvansiyonu alacağını açıklamıştır.

Bu program kapsamında devletin, nitelikli küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) elektrik ve gaz faturalarında bir önceki yıla göre yılın son üç ayındaki artışın yarısını sübvanse edeceği duyurulmuştur.

Uzun vadeli enerji verimliliği projeleri için de yeni bir devlet sübvansiyonu oluşturulmakta olduğu, bunun için başvuru yapabilecek KOBİ'lerin 2023'ün sonuna kadar işgücünün %10'undan fazlasını işten çıkarmalarına izin verilmeyeceği belirtilmiştir.

Hükümetin ayrıca, enerji verimliliği projelerine sübvansiyon sağlayarak büyük ölçekli sanayi şirketlerine yardımcı olacak bir "fabrika kurtarma programı"nı da planladığı açıklanmıştır.