Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Gana'da Güncel Ekonomik Gelişmeler

Gana'da çok sayıda tüccar, Gana para birimi olan Cedinin Amerikan Doları karşısında değer kaybı nedeniyle iş yapma maliyetlerinde yaşanan artışı protesto etmek ve hükümeti tedbir almaya zorlamak için 19/10/2022 tarihinde dükkanlarını geçici olarak kapatmıştır.

Tüccarların çoğu, son günlerde değer kaybeden yerel para birimi ve artan enflasyon konusunda güçlü bir memnuniyetsizlik dile getiren Gana Tüccarlar Birliği (Ghana Unioun of Traders Association - GUTA) üyesiydi.

Bilindiği üzere Gana, ekonomik destek aramak amacıyla 2022 yılının Temmuz ayında Uluslararası Para Fonu ile müzakerelere başlamıştır.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Afrika Departmanı Direktörü Abebe Aemro Selassie, 14 Ekim 2022 tarihinde Washington’da yaptığı bir açıklamada Gana için bir ekonomik destek programını onaylamasından önce Gana'nın borç seviyelerinin sürdürülebilir olduğuna dair kanıt göstermesi gerektiğini belirterek IMF programı kapsamında bir anlaşmaya varılabilmesi için Gana’nın güvenilir bir ekonomik reform planına ihtiyacı olduğunu aktarmıştır.

Selassie ayrıca, IMF programın finansmanı konusunda müzakerelerin ilerleyebilmesini teminen Gana’nın rezervleri desteklemesi, yatırımcı güvenini yeniden kazanması ve aşırı fiyat artışlarını engelleyici önlemler alması gerektiğini belirtmiştir.

IMF’ye verilerine göre, Gana'nın borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYİH) oranının 2022 yılında %84,6 olacağı tahmin edilmektedir.

TradingEconomics’e göre Gana'da yıllık bazda üretici fiyatları endeksi Eylül ayında %45,6 ve enflasyon oranı %37,2 olarak gerçekleşmiştir. Gana Merkez Bankası 2022 yılı Ekim toplantısında para politikası faizini 250 baz puan arttırarak %24,5’e yükseltmiştir.

Temmuz ayından bu yana Cedi karşısında Dolar kuru %75 oranında değerlenmiştir.