Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Angola'da Kurulacak İlk Serbest Bölge Hk.

Angola’daki ilk serbest bölgeyi kurmakla sorumlu olan ve bir kamu girişimi olarak Cumhurbaşkanı tarafından atanmış “Barra Do Dande Development Society” (SDBD) Yönetim Kurulu’ndan alınan davet üzerine Müşavirliğimizce bir toplantı gerçekleştirilmiştir.

Barra do Dande Serbest Bölgesi Projesi olarak adlandırılan proje Angola’nın Bengo ilinde yer almakta olup toplam 5.465 hektar alana sahiptir. Angola Cumhurbaşkanı Lourenço’nun öncelikleri arasında da yer aldığı bilinen projenin ana paydaşları arasında Angola Ulaştırma, Ekonomi ve Planlama, Maliye ile Doğal Kaynaklar, Petrol ve Gaz Bakanlıkları ve kamu petrol şirketi Sonangol da bulunmaktadır.

Serbest bölge projesi Angola ekonomisi için önem taşıyan gıda güvenliği ve enerji güvenliğini sağlamak ve ekonomik ve endüstriyel gelişmeyi temin etmeyi amaçlamaktadır. Proje sanayi kompleksinin yanı sıra bir akaryakıt depolama alanı, bir bitkisel yağ rafinerisi, bir tahıl deposu, bir doğalgaz depolama tesisi ve bir de elektrik santrali inşasını içermektedir. Yönetim Kurulu üyeleri serbest bölgede öncelik verdikleri temel iki alanın altyapı ve sanayi tesisleri olduğunu ifade etmişlerdir. Diğer taraftan Serbest Bölgede faaliyet gösterecek firmalara vergi ve gümrük rejimi, mali rejim, göç rejimi ve çalışma rejimi konularında önemli ayrıcalıklar tanınacağı ifade edilmektedir. Proje ile ilgilenen firmaların ihale için 15 Kasım 2022 tarihine kadar başvurmaları gerekmektedir.