Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Türkmenistan'da Yabancı Yük Araçlarına Uygulanacak Yeni Tarifeler Açıklandı

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, perşembe günü video iletişim yolu ile yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Türkmenistan’a gelen ve topraklarından transit geçiş yapan yabancı yük araç römorkları ve yarı römorkları sahiplerinden alınan ücret ve harç tarifelerinin belirlenmesine ilişkin Kararı imzaladı. Yeni tarifeler, 15 Kasım 2022-15 Kasım 2023 tarihler arasında geçerli olacak. İlgili haber, Türkmenistan resmi medyası tarafından bildirildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı, toplantıda yeni ve yenilenen karayollarının taşıma kapasitesinin artırılması, ülkenin mallarını uluslararası pazarlara gönderme olanaklarından tam anlamıyla yararlanılması ve yabancı araçların ülke topraklarından transit geçişinin analiz edilmesi gerektiğini belirtti.

Yeni tarifeler, Aşkabat Anlaşması’na üye ülkelerden (İran, Umman, Türkmenistan, Özbekistan) ve Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan üzerinden Afganistan’ı Türkiye ve Avrupa’ya bağlayan Lapis Lazuli güzergahında Türkmenistan’a gelen ve transit geçen yabancı ülke araçları için belirlendi.

Toplam geçiş ücreti, Türkmenistan’a gelen araçlar için 150 ABD doları ve transit geçen araçlar için 100 ABD doları olacak. Türkmenistan Bakanlar Kurulu'na bağlı Ulaşım ve Haberleşme Ajansı’na göre, bu tutara belge ve gümrük işlemleri, ürünlerin takibi, karantina denetimi ve dezenfeksiyon ücretleri de dahildir.

Bu yeni ücretler ve harçlar, uluslararası taşımacılıkta Türkmenistan’ın taşımacılık sisteminin rekabet gücünü arttırmayı amaçlamaktadır.