Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Şili'de İlk Kez Yenilenebilir Kaynaklardan Elektrik Enerjisi Üretimi Geleneksel Kaynaklardan Üretimi Geçti

Ember Climate tarafından ortaya konulan bir araştırma sonucuna göre, Şili'de Eylül 2022 itibari ile ilk kez elektrik enerjisi üretimindeki yenilenebilir enerji kaynaklarının payı geleneksel enerji kaynaklarından olan kömürden üretimin payını aşmıştır. Araştırmaya göre, 2018 yılından bu yana ilk kez güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin payı iki katına çıkmış olup Eylül 2022'de yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam payı %27.5 seviyesine yaklaşmış iken kömürden enerji üretiminin payı %26.5 düzeyinde kalmıştır. 

Nitekim, Şili'de öne çıkan ve yatırım potansiyeli yüksek sektörlerden biri enerjidir. Her ne kadar konvansiyonel enerji kaynakları bakımından dışa bağımlı olsa da, son yıllarda ülke, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek bu açığı kapatma gayreti içerisine girmiştir. Şili, sahip olduğu doğal kaynaklar ve coğrafi özellikler ile kendisini dünyanın “doğal enerji laboratuvarı” olarak konumlandırmaktadır. Yılda 4 bin saatlik güneş ışığı potansiyeli ve yüksek radyasyon seviyesi ile güneş enerjisi üretiminde uygun koşullara sahip olmakla birlikte, ülkenin Antofagasta, Coquimbo, Biobio, Los Lagos ve Magallanes bölgeleri başta olmak üzere neredeyse tamamında rüzgar enerjisi de üretilebilmektedir. Esasen, 4300 km uzunluğunda ve 177 km genişliğinde bir ülke olmasının başlıbaşına enerji politikaları açısından zorluklar yarattığı Şili, aynı zamanda dünyanın en büyük solar enerji potansiyeline sahip bölgesi Atacama Çölü nedeniyle avantajlara da sahiptir. 140.000 km2 büyüklüğündeki Atacama Çölü, metrekare başına günde, 9kWh radyasyon salınımıyla, dünyanın en güçlü güneş enerjisi kaynağına sahip bölgesi olarak bilinmektedir.

2025 yılına kadar kömür yakıtlı enerji santrallerinin yarısının, 2040 yılına kadar ise tamamının kapatılmasını hedefleyen Şili, 2025 yılına kadar elektrik üretimin %20’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etme hedefini ise erkenden gerçekleştirmiş olmuştur.

Son yıllarda, Şili’de enerji sektöründe yenilikçi yaklaşımlar içeren projeler ve yatırımlar hız kazanmıştır. Ayrıca, Şili’nin temiz ve yenilenebilir enerji alanında ihracat kapasitesini de artırma niyetiyle çevre dostu yakıtlara ve ulaşımda elektrikli araçların kullanımına yöneleceği ve 10 yılda 230 bin hektar alanın ağaçlandırılacağı da ifade edilmiştir. Ülke, 2050 yılı itibarıyla “Carbon-neutral Country” olmayı hedeflemektedir.