Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Katar'Da Yenilebilir Enerji Yatırımı

Qatar tribune gazetesi haberine göre, Katar'ın, Mesaieed ve Ras Laffan endüstri şehirlerindeki güneş enerjisi tesislerine 2.3 milyar Katar Riyali tutarında bir yatırım yapılması planlanmakta ve bu yatırım ile toplam güneş enerjisi projelerinin değerinin  QR1.7 milyar Katar Riyalinden yaklaşık 4 milyar Katar Riyaline arttırılması hedeflenmektedir. Bahse konu projelerde üretime 2024 yılı sonu itibarıyla başlanması  ve Mesaieed ve  Ras Laffan'ın ülkenin yenilenebilir enerji kapasitesini 2024 yılı sonu itibaıryla 1.67 GW2ye çıkartması hedeflenmektedir. Anılan projeleri, Güney Koreli  Samsung C&T Corporation, 2.3 milyar Katar Riyali (600 milyon ABD Doları) tutarındaki yatırım ile üstlenmiştir.  

Ayrıca, anılan haberde devamla bahse konu yatırımın, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine yönelik hükümet politikalarının bir göstergesi mahiyetinde olduğu ifade edilmekte, Katar Enerji İşleri Bakanı Eng. Saad bin Sherida Al Kaabi tarafından Mesaieed ve Ras Laffan tesislerinin yenilebilir enerjinin etkin kullanılması yönünde atılan önemli adımlar olduğunun ifade edildiği belirtilmektedir. 

Bu kapsamda,  Friends of Environment Center (FEC) başkanı ve kurucusu Dr Saif Ali Al Hajari tarafından yapılan açıklamada da, halihazırda dünyada artan enerji ihtiyacının giderilmesi noktasında Katar'ın önemli bir rol oynadığı, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini ve alternatif enerji kapasitesinin arttırılmasını teminen 800-MWp'lik büyük bir güneş enerjisi tesisinin Al Kharsaah'da açıldığı, bu tesisin ülkenin üretim kapasitesinin yüzde 10'unu karşıladığı ifade edilmiştir.

 Kaynak: https://www.qatar-tribune.com/article/26034/latest-news/qatar-increases-investments-in-solar-power-plants-to-qr4-billion