Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Arjantin, Paris Kulübü ile borç konusunda anlaşmaya vardı.

Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, 28 Ekim 2022 tarihinde yaptığını basin açıklamasında, hükümetin Paris Kulübü ile 2 milyar ABD dolarına yakın borcunu yeniden yapılandırmak için "başarıyla" bir anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Sayın Massa, anlaşmanın, Arjantinli firmaların Avrupa kurumlarından kredi almalarının önünü açtığını, Arjantinli şirketlerin ve Arjantin’in Avrupa ülkeleri ile ilişkilerini normalleştirmesine izin vereceğini, daha önce Paris Klübü ile müzakerelerin devam etmesi nedeniyle Arjantinli pekçok şirketin Avrupa'da krediye erişiminin ve Avrupa ülkelerinden şirketlerle ticaret yapmasının engellendiğini belirtti.

Arjantin'in Paris Kulübü ile 2 milyar ABD dolarının biraz altında bir borç üzerinden yaptığı müzakereler yıllarca sürüncemede kalırken, aynı zamanda ülke yeni bir finansman programı için Uluslararası Para Fonu ile paralel müzakereler yürütmüştür.

Paris Kulübü'nden yapılan açıklamada, iki tarafın, 2028'e kadar sürecek olan altı yıllık bir süre boyunca Paris Kulübü alacaklıları nedeniyle (toplam tahmini 1.972 milyar ABD Doları tutarındaki vadesi geçmiş borç stoku) kalan borçları kapatmak için önceki geri ödeme anlaşmalarını değiştirdiği, geri ödemenin şimdi, ilki bu yıl Aralık ayında ve sonuncusu Eylül 2028'de olmak üzere 13 taksit halinde altı ayda bir ödeneceği belirtildi.

Başkan Alberto Fernández'in hükümeti, bu yılın başlarında 44 milyar ABD dolarından fazla borcu yeniden yapılandırmak için Mart ayında IMF ile bir anlaşmaya vardı, ancak Temmuz ayında ekonomi portföyünün yönetimindeki değişiklikler, zengin ülkeler grubuyla görüşmeleri daha da karmaşık hale getirdi.

Ülke, ilk 9 ayda yüzde 66'lık yüksek enflasyonla mücadele ediyor.

IMF ile anlaşmaya göre Arjantin, uluslararası rezervlerini artırmayı ve mali açığı 2021'de gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde üçünden bu yıl yüzde 2,5'e, 2023'te yüzde 1,9'a ve 2024'te yüzde 0,9'a indirmeyi hedeflemektedir.

https://www.batimes.com.ar/news/economy/sergio-massa-argentina-has-reached-debt-agreement-with-paris-club.phtml