Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya 2022-2023 Federal Bütçe Sunumu Gerçekleştirildi: Bir Milyon Konut Hedefi

25 Ekim 2022 tarihinde Avustralya Federal Hükümet Hazine Bakanı Jim Chalmers beklenen 2022-2023 federal bütçe sunumunu gerçekleştirmiştir. Yeni bütçede öne çıkan kalemler arasında kreş ödemelerinde beklenen düşüş, ucuz ilaç, aşamalı bir şekilde artacak doğum izni ve daha fazla ucuz konut bulunmaktadır. Diğer yandan, maaş artışının bir süre daha enflasyonun gerisinde kalacağı öngörülmektedir. Açıklanan yeni federal bütçeye göre açığın 36,9 milyar dolar olacağı beklenirken bu rakamın Mart ayında öngörülen 78 milyar dolarlık açığın yaklaşık yarısı olduğunu hatırlatmak gerekmektedir. 2023-24 mali yılında ekonomik büyümenin yüzde 1,5’a gerilemesi beklenirken enflasyonun yıl sonuna doğru yüzde 7,75'le zirve yapıp Haziran 2024’te yüzde 3,5’e düşmesinin beklendiği ifade edilmiştir.

Söz konusu sunumda ucuz kreş, ücretli doğum izni, sağlık hizmetlerinde kapsamın artırılması, ucuz ilaç, yaşlı bakımında daha iyi hizmet standardı, ücretsiz TAFE (farklı bir kariyer olanağı sağlamak amacıyla, önlisans düzeyinde mesleki eğitim verilmesi), yoksul öğrenciler için ücretsiz üniversite eğitimi, daha ucuz ve temiz enerji ve ucuz konut vurgusu yapılmıştır.

10 milyar dolarlık Housing Australia Future Fonu’nun altı çizilmiş ve Future Fund Management Agency tarafından yönetilecek bu fonla yapılacak yatırımlardan elde edilecek gelirlerle 30 bin sosyal konut ve ucuz konut inşa edileceği duyurulmuştur. Kiraların zirve yaptığı ve arzın talebin çok gerisinde kaldığı göz önüne alındığında bu rakamın 330 milyon dolarlık kısmının acil konut ihtiyacını gidermeye ayrılacağı belirtilmiştir. 348,6 milyon dolar ise 4 yılda daha fazla sosyal ve ucuz konut inşa etmeye ayrılmış ve toplamda 1 milyon konut inşası hedeflendiği belirtilmiştir.

Bununla birlikte, yeşil ve yenilebilir enerji yatırımına dikkat çekilirken kırsalda iş fırsatı ve yatırımların artırılması ve nadir metal madenciliğinde yeni teknolojilere ağırlık verilmesi öncelenmektedir. Temiz enerjiye yönelik yatırımların artması planı kapsamında elektrikli arabalardan artık fringe benefits vergisi alınmayacağı duyurulmuştur. Bu sayede elektrikli otomobillere talebin artırılması hedeflenmektedir.

Bütçeye ilişkin ayrıntılı bilgi ve ilgili dokümanlara https://budget.gov.au/2022-23-october/content/documents.htm adresinden ulaşılabilmektedir.