Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yeni Kolombiya hükümeti hazır giyim ithalatına % 40 gümrük vergisi getirmeyi planlıyor

Konfeksiyon üreticileri önlemi olumlu karşılarken, tüccarlar ve bazı ihracatçılar maliyetlerde % 30'luk bir artış olabileceğine dikkat çekiyor.

Kolombiya’da yine bir gümrük tarifelerindeki değişiklik, Kolombiyalı tüccarları, dış ticaret firmalarını, akademisyenleri ve hazır giyim üreticilerini bir kez daha karşı karşıya getiriyor. Ulusal Hükümet tarafından, Ticaret ve Maliye Bakanlıkları arasında koordineli olarak çalışılan ve mevcut %15'lik gümrük vergisini %40'a çıkaracak yeni bir taslak düzenleme gündeme getirilmektedir.

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bu verginin ülkedeki hazır giyim endüstrisinin gelişmesine "izin vereceğini" ve "büyük kaçakçılığı" engelleyeceğini söyledi.

 Önerinin öne çıkan önemli bir yanı da muafiyetlerin öngörülmemesi ve tüm ülkelere aynı oranda uygulanmasının planlanmasıdır.

Kolombiya Konfeksıyoncular Odası Başkanı Camilo Rodríguez, "Yeni hükümetin, moda sektörünün tüm sektördeki kayıtlı istihdamın% 29'unu oluşturduğunu göz önünde bulundurarak, endüstriyi ve ulusal istihdamı savunma yaklaşımını uyarladığını görüyoruz" dedi. Rodriguez, bu önlemle hazır giyim sektörünün bir kayırma değil, anti-damping uygulaması şeklinde "DTÖ mekanizmaları aracılığıyla ticari bir savunma" istediğini açıkladı.

Lojistik Federasyonu Fitac'ın genel başkanı Miguel Espinosa, bu yeni verginin belirlenmesi durumunda, yerli üretim yapan küçük firmalar dışında ihracat yapan büyük ulusal üreticiler için de geçerli olacağını söyledi. Buna ek olarak, "Dünya Ticaret Örgütü'nün bir parçası olan diğer ülkelerin, Kolombiya'dan ihraç edilen ürünlere de benzer bir önlem alabileceği" konusunda uyardı.

Tüccarlar sendikası Fenalco temsilci ise, Kolombiyalı tüketiciler için fiyatların % 30 oranında artacağı hususunda yöneticileri uyardı. "Kolombiya'nın hazır giyimde bölgesel bir güç haline gelmesi için iyi bir strateji gibi görünmüyor" diyen sendikacılar, bu konuyu tartışmak üzere çalışma gruplarının toplanmasını talep ediyor.

Portafolio(https://www.portafolio.co/economia/finanzas/reforma-tributaria-arancel-de-40-a-importacion-de-ropa-divide-a-los-gremios-573614)