Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan'ın Bulgaristan ile Doğalgaz Depolama Mutabakatı

Yunanistan, Bulgaristan ile ülkenin kuzeybatısında yer alan Chiren tesislerinde Atina adına stratejik doğalgaz depolaması yapılması üzerine bir mutabakat zaptı imzalamaya hazırlanmaktadır. Yunanistan Enerji Bakanı Kostas Skrekas, Bulgaristan Başbakan Vekili Hristo Alexiev başkanlığındaki Bulgar delegasyonunu iki ülkenin enerjide işbirliğini daha da geliştirmeye yönelik konuların görüşüldüğü çalışma toplantısında ağırlamıştır. 

Bulgaristan'ın Chiren tesislerde, Yunan Doğalgaz Şirketi DEPA’nın halihazırda 400.000 megawatt/saat miktarında depolaması mevcuttur. Yunanistan, Atina açıklarında yer alan Revithoussa haricinde gaz depolama alanına sahip değildir. Ancak AB düzenlemeleri gereği, diğer bir AB ülkesinde yıllık tüketiminin %15’ine eşit miktarda stratejik rezervlerinin olması gerekmektedir. Bu kapsamda İtalya ile bir anlaşma imzalanmış olup, Yunan doğal gaz ithalatçı firmaları halıhazırda İtalya’da depolama yapmaya başlamıştır.

Bu arada Yunanistan’da, geçen Nisan ayından sonra ve özellikle de Ağustos ayında Yunanistan-Bulgaristan Ara Bağlantısının (IGB) lansmanından bu yana, Bulgaristan pazarının arzı için önemli bir kapı ve aynı zamanda bir doğal gaz kaynağı haline gelmiştir.