Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Belçika'Da 9 Kasım Tarihinde Grev Gerçekleştirilecektir

Belçika’da çalışanlar için hayat pahalılığına dikkat çekmek isteyen sendikalar tarafından 9 Kasım tarihinde ülke genelinde grev gerçekleştirilecektir. Sendikalarca satın alma gücünü artırmak için daha fazla önlem alınması ve işverenler tarafından eleştirilere konu olan mevcut ücret endeklemesi korumasının devam etmesi talep edilmektedir. Genel grev nedeniyle ülke genelinde toplu taşımanın büyük ölçüde kesintiye uğraması beklenmektedir.

Ulusal grev nedeniyle, Brüksel Havalimanı 9 Kasım tarihindeki 200’den fazla uçuştan %55’inin, Brüksel Charleroi Havalimanı ise tüm ticari uçuşların iptal edildiğini duyurmuştur. Her iki havalimanı da etkilenen yolcuların bilgilendirileceğini belirtirken, Brüksel Havalimanı taşıma ve kontrol gibi işlemler için daha az çalışan olacağından, yolcuların yalnızca mümkünse el bagajıyla seyahat etmelerini ve erken saatlerde havalimanına gelinmemesinin talep etmektedir. Uçuşlarını iptal etmeyen TUI Fly Havayolu, 18 uçuşunu Köln ve Maastricht havalimanlarına yönlendirdiğini ve Belçika’dan bu havalimanlarına ve dönen yolcular için Belçika’ya transfer hizmeti verileceğini açıklamıştır.  

Diğer taraftan grev, liman çalışanlarının da sendikalarca greve çağrılması nedeniyle Antwerp-Bruges limanının faaliyetlerini de etkileyecek olup, en büyük iki konteyner terminalinin (MPET PSA ve DP World), 9 Kasım günü kapanacaktır. Bu terminallerde faaliyet gösteren lojistik fırmalarının faaliyetlerini durdurmak zorunda kalması beklenmektedir.

Sendikalar tarafından metal işleme, kimya ve gıda endüstrileri gibi sektörlerdeki şirketler için de  grev çağrısı planlandığı, ancak greve katılımın isteğe bağlı olacağı ve üretim açısından etkisinin sınırlı olmasının beklendiği belirtilmektedir.