Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Rusya Federasyonu Para Politikası Raporu

Rusya Federasyonu Merkez Bankası tarafından 2022 yılının dördüncü para politikası raporu 8 Kasım 2022 tarihinde açıklanmıştır. Raporda öne çıkan hususlar aşağıda özetlenmektedir.

Enflasyon

Yaz aylarında tüketici fiyatlarında genel bir düşüş gözlenmiştir. Eylül ayında fiyatlar genel seviyesinde gözlenen ılımlı yükseliş araç sigortası fiyatlarındaki ve mobil telefon vergilerindeki artışlara bağlanmaktadır. Hane halklarının geleceğe dair enflasyon beklentileri halen yüksek seyretmektedir. Enflasyonist baskının yılsonuna kadar yukarı yönlü seyredeceği tahmin edilmektedir. 2023 yılında enflasyon dinamiklerinin iş gücü piyasasındaki gelişmeler, istihdam kapasitesi ve firmaların iktisadi yaptırımlara intibak hızına bağlı olarak şekilleneceği vurgulanmaktadır. Sonuç olarak enflasyonun 2022 yılında %12-13, 2023 yılında %5-7 olarak tezahür edeceği, 2024 yılında ise hedef oran olan %4’e yakınsayacağı tahmin edilmektedir.

Büyüme

2022 yılı üçüncü çeyreği verileri ışığında; Rusya Merkez Bankası 2022 yılı milli gelir daralma tahminlerini olumlu yönde revize etmiştir. Milli gelirdeki daralma tahminleri %4-6 olan bir önceki dönem tahminlerine nazaran olumlu yönde revize edilerek bu raporda %3-3,5 olarak öngörülmüştür. Müteakip süreçte arz yanlı şokların daha uzun vadeye yayılacağı, kamu sektörü toplam talebindeki güçlü seyrin iktisadi faaliyeti desteklemeye devam edeceği belirtilmektedir. Bu itibarla, 2023 yılı için büyüme oranı tahmini (2022 yılı ilk çeyreğine bağlı baz etkisine bağlı olarak) değişmeden kalarak yüzde 1-4 küçülme olarak tahmin edilmiş olup, yılın ikinci yarısında pozitif büyümeye dönüleceği değerlendirilmektedir.

Para Politikası

Merkez Bankası politika faizindeki radikal indirimlere rağmen para politikasındaki genel sıkı duruş jeopolitik iklimin olumsuz etkilerine bağlı olarak söz konusu rapor döneminde muhafaza edilmiştir. Yatırımcıların enflasyona bağlı risk primi tahminleri revize edilmiş, Rus kamu tahvillerinin uzun dönemli getiri eğrisi artmış olup mayıs ayı seviyelerinde seyretmektedir. Önümüzdeki dönemdeki para politikası duruşu 2024 yılı enflasyon hedefi olan %4’e ulaşılmasına etki edecek olan iç ve dış risklerin dönüşüm ve değişimine bağlı olacaktır. Para politikası ayrıca ekonomideki yapısal dönüşümün gerekliliklerine göre şekillenecektir. Merkez Bankasının baz senaryosunda temel politika faiz oranının 2022 yılında yıllık ortalama  %10,4 seviyesinde oluşacağı, 2023 yılında %6,5-8,5, 2024 yılında ise %6-7 aralığında tezahür edeceği öngörülmektedir.